Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucrainenii acuză că dronele rusești sunt pline de piese occidentale
Articole online

Ucrainenii acuză că dronele rusești sunt pline de piese occidentale

drone

Ucraina susține că dronele rusești folosite pentru uciderea soldaților pe front sunt pline de piese de la aliații săi occidentali

Un ofițer ucrainean de informații tehnice i-a arătat lui Nic Robertson de la CNN interiorul unei drone rusești de supraveghere Orlan-10 capturate, dezvăluind componente din întreaga lume.

Ofițerul a afirmat că dispozitivul de urmărire a telefoanelor mobile al dronei era fabricat în SUA. El a spus că motorul a fost fabricat în Japonia, iar modulul de imagistică termică de pe cameră a fost produs în Franța, după ce Rusia deja invadase țara în februarie.

Alte piese ale dronei rusești provin din țări precum Austria, Germania, Taiwan și Olanda, a susținut ofițerul. Dezvăluirea vine în ciuda unui val de sancțiuni globale menite să paralizeze mașina de război a Rusiei.

Ofițerul a declarat că sarcina sa este de a urmări fiecare număr de serie pentru a afla cine a fabricat piesa și de a alerta aliații pentru a împiedica tehnicienii ruși de drone să pună mâna pe ea.

Robertson a menționat că oprirea furnizării acestor componente, adesea comerciale, nu va fi ușoară, deoarece Rusia ar putea avea piese stocate și are un istoric îndelungat de eludare a sancțiunilor.

Problema pieselor occidentale în dronele rusești nu este o problemă nouă

Încă din 2017, cercetătorii au descoperit componente fabricate în Occident într-o dronă rusească care zbura deasupra estului Ucrainei.

Unele dintre componentele identificate din acea dronă au călătorit în Rusia prin intermediari obscuri și mici companii comerciale, ale căror afaceri ar putea fi greu de urmărit.

„FBI a urmărit rețelele de aprovizionare rusești din 2014 și a încercat să le închidă. Așa că, dacă pot, vor continua să încerce să o ocolească. Și este o problemă reală, pentru că adesea aceste componente sunt cumpărate de companii legitime”, a declarat Samuel Cranny-Evans, analist de cercetare RUSI, pentru CNN.

De când Rusia și-a început invazia în Ucraina în februarie, dronele au jucat un rol crucial în război.

Deși inițial Ucraina a reușit să folosească dronele pentru a distruge tancurile și blindatele rusești, apărarea aeriană îmbunătățită a Rusiei a întors soarta războiului dronelor, doborând și bruind multe dintre dronele ucrainene.

Acum, Rusia folosește cu succes dronele pentru a identifica și ataca ținte ucrainene, au declarat experți în războiul dronelor pentru Insider.

În timp ce dronele ucrainene devin mai puțin eficiente în această nouă fază a războiului, Rusia folosește la fel de multe, dacă nu chiar mai multe dintre dronele lor, în special pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere, a declarat Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate, la Center for Naval Analyses.

Armata ucraineană a declarat că imaginile termice și în infraroșu ale dronelor rusești și urmărirea telefoanelor mobile – multe dintre piesele acestora provenind din Occident – ajută Rusia să localizeze și să ucidă soldați ucraineni, conform raportului CNN.

Pachetul includea „drone capabile să transporte arme într-un termen accelerat”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Videoclipul poate fi urmărit accesând link-ul.

Registration

Aici iti poti reseta parola