Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina vrea să colaboreze cu țările occidentale pentru a crea o altă „mare a NATO” la granița cu Rusia
Articole online

Ucraina vrea să colaboreze cu țările occidentale pentru a crea o altă „mare a NATO” la granița cu Rusia

Marea Neagră

Ucraina vrea să colaboreze cu țările occidentale pentru a crea o altă „mare a NATO” la granița cu Rusia

„Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică, o mare a NATO”, a declarat Dmitro Kuleba, potrivit Insider

Marea Baltică a fost mult timp o cale vitală pentru Rusia, permițând traficului său militar și comercial să ajungă în Atlantic, dar admiterea Finlandei și așteptata admitere a Suediei în alianță a izolat și mai mult Moscova.

Marea Neagră este la fel de importantă, oferind țărilor din jurul ei – care, în afară de Rusia, sunt toate membre sau partenere NATO – acces la Marea Mediterană și la oceanele de dincolo. De asemenea, aceasta are unele dintre singurele porturi cu apă caldă ale Rusiei și găzduiește Flota Mării Negre.

Importanța strategică a mării a fost subliniată doar de războiul din Ucraina, iar tensiunile din această zonă rămân ridicate – în aprilie, avioane rusești au doborât o dronă americană deasupra mării.

„Marea Neagră nu poate fi niciodată o mare NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la comentariile lui Kuleba. „Aceasta este o mare comună, trebuie să fie o mare de cooperare, interacțiune și securitate pentru toate statele sale riverane. Iar această securitate este indivizibilă”.

O mare cu probleme

Rusia și-a folosit mult timp poziția dominantă în Marea Neagră pentru a-și proteja flancul sud-vestic. Prezența sa acolo oferă, de asemenea, Moscovei „o trambulină” pentru a-și proiecta puterea în regiunea mai largă, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la conferința din aprilie.

Atunci când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, a urmărit inițial să captureze coasta ucraineană a Mării Negre, dar avansul său a fost oprit. De asemenea, Rusia a încercat să blocheze Ucraina și să îi taie exporturile de cereale. Un acord negociat de ONU și Turcia a permis reluarea acestor exporturi, dar traficul comercial pe mare este în continuare afectat.

În bătălia pentru Insula Șerpilor, Rusia s-a retras în cele din urmă, iar scufundarea de către Ucraina a crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, a fost o înfrângere jenantă.

Concentrarea Rusiei asupra Mării Negre nu s-a schimbat, chiar dacă capacitățile sale sunt limitate, potrivit lui Volodymyr Dubovyk, profesor la Universitatea Odesa Mechnikov din Ucraina.

După scufundarea Moskva, Rusia „a descoperit că poate face mult mai puțin cu ceea ce are” în Marea Neagră și că avantajul său naval față de Ucraina nu îi oferă un avantaj decisiv, a declarat Dubovyk pentru Insider.

Ucraina și-a întărit apărarea de coastă și a desfășurat rachete anti-navă Harpoon, fabricate în SUA

Multe nave de război rusești „au devenit ținte sigure pentru rachetele anti-navă, dronele aeriene și navale ucrainene. Astfel, ele își limitează funcția la lansarea de rachete, dar nu este nevoie să folosești nave pentru a face acest lucru ca atare”, a declarat Dubovyk, care este, de asemenea, profesor invitat la Universitatea Tufts.

NATO și-a sporit atenția asupra regiunii după confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014. Regiunea Mării Negre este „o zonă importantă din punct de vedere strategic pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat Geoană în aprilie.

Anul trecut, în urma invaziei Rusiei, NATO a înființat alte patru grupuri de luptă în flancul său sud-estic, inclusiv în România și Bulgaria. România a anunțat recent că intenționează să cumpere două submarine și două nave de vânătoare de mine, ca parte a unui program mai amplu de modernizare militară.

La conferința din aprilie, ministrul de externe al României a declarat că o prezență puternică a NATO în Marea Neagră este o „necesitate”.

De asemenea, SUA și-au sporit prezența în regiune. Navele sale de război nu au putut intra în Marea Neagră de când a început războiul, dar forțele americane continuă să se antreneze cu țările din apropiere. Parlamentarii americani au cerut, de asemenea, administrației Biden să elaboreze o strategie oficială pentru Marea Neagră.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola