Ucraina, un nou Afganistan?
Prăbușirea armatei afgane în fața talibanilor a fost o lovitură dură pentru complexul militar-industrial american care a făcut miliarde în timpul celor două decenii în care Statele Unite au încercat să construiască un stat după modelul occidental în această țară. Acum, se pare că Departamentul de Stat vede în Ucraina un potențial înlocuitor al Afganistanului ca piață de desfacere pentru arme.
Departamentul de Stat a aprobat transferul în Ucraina a cinci elicoptere care aparțineau Armatei Afgane. Elicopterele sunt numai o mică parte din armele de miliarde de dolari pe care americanii și aliații lor le-au dat Kievului.
În plus, Biden a trimis mii de soldați în Europa de Est, o desfășurare de forțe foarte costisitoare.
Ca și în Afganistan, nimeni nu se așteaptă la un succes. Experții și oficialii americani consideră că, în orice conflict cu Rusia, armata ucraineană va suferi pierderi grele și va înceta rezistența în câteva zile.
Contribuabilii SUA susțin un război dinainte pierdut?
În cazul unei invazii rusești a Ucrainei, armele ar putea fi doar o mică parte din prețul pe care americanii îl vor plăti pentru politica lui Biden. NATO a promis sancțiuni despre care spune că vor devasta economia Rusiei. Totuși, după cum Biden a recunoscut, acele sancțiuni ar afecta și sectorul energetic american.
Administrația Biden a folosit, de asemenea, teama reînnoită a„agresiunea rusă” pentru a le adresa jurnaliştilor întrebări de loialitate. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price l-a acuzat pe jurnalistul AP Matt Lee promovează narațiunea rușilor cu privire la criza ucraineană pentru că acesta a avut îndrăzneală să ceară Departamentului de Stat să furnizeze dovezi pentru afirmațiile lor că Moscova plănuiește un atac sub steag fals.
Comunitatea de informații a făcut o acuzații similare împotriva site-ului Zero Hedge. „S.U.A. Oficialii serviciilor de informații au acuzat un site conservator de știri financiare, cu un număr semnificativ de cititori americani, că amplifică propaganda Kremlinului.”
Eforturile Administrației Biden de a controla narativul în ceea ce privește așa-zisa invazie rusă începe să fie asemănător cu cel care dictat în vremea lui George W. Bush: „Fie ești cu noi, fie ești cu teroriștii”, scrie zerohedge.com.
Și BBC pune la îndoială predicțiile NATO
Enervarea a atins, însă, și zona presei mainstream. Potrivit Daily Express. Un reporter BBC l-a întrebat pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, dacă organizația ar putea fi acuzată că a răspândit „informații greșite” din cauza numeroaselor predicții despre Rusia care nu s-au adeverit.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat că Alianța nu are încă informații „clare și certe” în ceea ce privește dacă Rusia va încerca să organizeze o invazie împotriva Ucrainei. Informațiile sugeraseră anterior că Moscova ar fi putut încerca să lanseze o incursiune pe teritoriul ucrainean miercuri, dar nu a avut loc niciun atac. În schimb, Rusia a susținut că a îndepărtat unele trupe de la graniță, o mișcare care l-a determinat pe reporterul BBC să pună la îndoială previziunile NATO.