Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina afirmă că în Bahmut Rusia apelează la tactici vizând „distrugerea totală”
Articole online

Ucraina afirmă că în Bahmut Rusia apelează la tactici vizând „distrugerea totală”

război

Ucraina afirmă că în Bahmut Rusia apelează la tactici vizând „distrugerea totală”

Luni, un comandant ucrainean a declarat că, în vederea cuceririi Bahmutului, Rusia apelează la tactici vizând ‘distrugerea sa totală’, orașul fiind deja adus la ruină după luni întregi de lupte crâncene în urma cărora atât Moscova, cât și Kievul au suferit mari pierderi de vieți omenești.

Potrivit unor surse ale armatei, „de partea ambelor tabere, luptele sunt grele”, a subliniat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul forțelor de infanterie care coordonează campania din Bahmut, în cursul unei vizite printre soldați. El a spus că Rusia „distruge clădiri și o serie de poziții ale armatei prin bombardamente și atacuri de artilerie”.

General-colonelul Sirski a vorbit despre situația din Bahmut, calificând-o drept „grea, dar aflată sub control”, deși, în cea mai mare parte, forțele ucrainene au fost izgonite din centrul orașului și se bazează pe niște rute precare de aprovizionare cu armament și cu personal.

În ultimele săptămâni, forțele Moscovei au avansat treptat luptând casă cu casă, susținute fiind de artileria grea și de atacuri cu mortiere, ele continuând să pretindă că este prima lor victorie importantă din ultimele luni.

Luni dimineață, presa rusă de stat a transmis un videoclip cu Denis Pușilin, liderul impus de ruși în Donețk, o regiune ocupată, din care face parte și Bahmutul. Potrivit imaginilor, omul se afla în piața centrală din oraș, în fața unor clădiri administrative transformate în ruină.

„Unitățile noastre continuă să elibereze pământurile rusești”, a susținut Pușilin, el condamnând Ucraina pentru dezastrul din oraș.

Luptele pentru cucerirea Bahmutului se poartă de zece luni

O serie de oficiali occidentali și ucraineni afirmă că Rusia a pierdut mii de oameni în vederea cuceririi orașului, îndreptând valuri întregi de soldați spre pozițiile ucrainene.

Ucraina a încercat să minimalizeze pierderile de teritoriu din Bahmut. O serie de oficiali occidentali au sugerat că orașul ar avea o mică însemnătate strategică, iar Ucraina ar fi trebuit să se retragă cu mai multe săptămâni în urmă pentru a mai salva niște vieți, dar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a apărat decizia de a continua luptele pentru păstrarea orașului, citând o serie de comandanți militari, precum general-colonelul Sirski, care s-au pronunțat pentru apărarea orașului.

Ucraina susține că rațiunea continuării luptelor din Bahmut o constituie faptul că bătălia pentru oraș provoacă mari pierderi Rusiei, mult mai mari decât cele suferite de ucraineni.

Luni, Ministerul britanic al Apărării a precizat că, în ultima săptămână, Rusia a întețit totodată atacurile cu mortiere asupra localității Marinka, dorind ca astfel să poată controla autostrada H15 spre Donețk,  capitala regională.

În același timp, Ucraina a continuat să vâneze așa-ziși colaboratori care transmit informații armatei ruse din zone aflate sub controlul Kievului.

Registration

Aici iti poti reseta parola