Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > România în Schengen, șansa Uniunii Europene de a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă
Articole online

România în Schengen, șansa Uniunii Europene de a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

România în Schengen, șansa Uniunii Europene de a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Asta a declarat premierul român Nicolae Ciucă după o întâlnire la București cu comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

„Am discutat cu comisarul european tema Schengen, care este foarte importantă, nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întregul set de măsuri care se iau la nivel european. Odată dobândit acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile făcute la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de sprijinire a tuturor țărilor de pe Flancul Estic, precum și a Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, comisarul european Thierry Breton a remarcat că România va putea juca un rol mai important în industria de apărare.

„Toată lumea știe că există un război pe continentul nostru și, ca orice război, este incert. Dar acesta este un război de o importanță enormă. Noi, cele 27 de națiuni, am decis împreună să facem tot posibilul pentru a sprijini cererea guvernului ucrainean de la începutul războiului. Este foarte important să furnizăm, la cererea Ucrainei, muniție și capacități. Din fericire, avem tot ceea ce este necesar pentru a construi din nou industria de apărare a Europei, dar trebuie să o facem împreună și acum. Am decis că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a crește capacitatea de apărare a frontierelor noastre, inclusiv, dacă este necesar, să investim niște bani și să ne creștem capacitățile de apărare. Și o vom face”, a spus Thierry Breton.

El a apreciat faptul că România și-a majorat bugetul pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB, arătând că acesta este un „un exemplu pentru mulți”. „Cred că România va putea juca un rol și mai important în industria de apărare. Și când o țară cheltuiește mai mult de 2% din PIB, asta este diferența: dvs. vă protejați țara, dar protejați și continentul european și vă mulțumesc pentru asta”, a adăugat Breton.

Registration

Aici iti poti reseta parola