Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia desfășoară mine fluture „nesigure și imprevizibile” în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice. Munițiile ar fi mutilat copii în războaiele din trecut
Articole online

Rusia desfășoară mine fluture „nesigure și imprevizibile” în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice. Munițiile ar fi mutilat copii în războaiele din trecut

mine

Rusia desfășoară mine fluture „nesigure și imprevizibile” în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice. Munițiile ar fi mutilat copii în războaiele din trecut

Serviciile de informații britanice au declarat că Rusia „desfășoară mine antipersonal pentru a proteja și descuraja libertatea de mișcare de-a lungul liniilor sale defensive din Donbas”.

Utilizarea acestor mine PFM-1 și PFM-1S – cunoscute și sub numele de mine fluture – a fost denunțată de organismele internaționale de supraveghere. Ele sunt interzise ca parte a Tratatului de interzicere a minelor din 1997; nici Rusia, nici SUA nu au semnat tratatul, deși Ucraina da.

Minele – care au două aripi din plastic pentru a le ajuta să plutească în derivă spre sol – conțin aproximativ 40 de grame de explozibil, potrivit Imperial War Museum. Doar 11 livre de presiune sunt suficiente pentru a declanșa mina, precizează Muzeul de Război.

Forțele rusești au folosit cel puțin șapte tipuri de mine antipersonal de când au invadat Ucraina la începutul acestui an, a declarat Human Rights Watch într-un raport din iunie. Nu există dovezi credibile că Ucraina a desfășurat mine antipersonal, a constatat grupul non-profit.

Aceste tipuri de mine au fost folosite în războiul sovieto-afgan, unde „se presupune că au mutilat un număr mare de copii care le-au confundat cu jucării”, au declarat serviciile de informații britanice.

Deoarece aceste mine nu au mai fost folosite din epoca sovietică, Ministerul britanic al Apărării prevede că utilizarea lor este acum „foarte nesigură și imprevizibilă”.

„Acest lucru reprezintă o amenințare atât pentru populația locală, cât și pentru operațiunile umanitare de deminare”, se arată în actualizarea Ministerului britanic al Apărării.

Armata ucraineană a declarat duminică că Rusia a atacat Donețk, dar că armata ucraineană a reușit să respingă suficient de mult pentru a preveni atacurile în alte locuri.

„Prin acțiuni ofensive, inamicul a încercat să își îmbunătățească poziția tactică în apropiere de Verkhnokamianske, dar nu a avut succes și s-a retras”, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Statul Major General a adăugat că Rusia „își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor noastre”.

Registration

Aici iti poti reseta parola