Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un baraj distrus în Ucraina a scos la suprafață cranii ce provin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Un baraj distrus în Ucraina a scos la suprafață cranii ce provin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Kakhovka

Barajul Kakhovka a fost în atenția presei în ultima perioadă, din cauza acuzațiilor potrivit cărora armata rusă ar fi în spatele prăbușirii sale din 6 iunie 2023.

Un baraj distrus în Ucraina a scos la suprafață cranii ce provin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Pe lângă faptul că a permis ca 72% din apa rezervorului Kakhovka să se reverse peste zonele rezidențiale din apropiere, prăbușirea a provocat un dezastru ecologic, având un puternic impact asupra aprovizionării cu alimente, a vieții animalelor și a siguranței apei potabile.

În timp ce nivelul apei scădea în Ucraina, a fost făcută o descoperire remarcabilă: au fost găsite cranii de soldați germani din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit canalului Telegram „Politika Strana”, rămășițele osoase au fost găsite în bălțile de pe fundul rezervorului, în regiunea Kherson. Imaginile video ilustrează faptul că unele dintre cranii au căști militare, care sunt similare cu cele purtate de soldații Wehrmacht în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoricii din Ucraina au sugerat că aceste cranii ar putea fi din timpul Bătăliei de pe Nipru

Aceasta a fost una dintre cele mai ample campanii din timpul conflictului, în care 2,6 milioane de soldați ai Armatei Roșii s-au confruntat cu doar 1,1 milioane de soldați germani. Pe parcursul a patru luni, în perioada august-decembrie 1943, sovieticii și-au adjudecat o victorie greu obținută împotriva Germaniei.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Oleksii Kokot, un expert ucrainean în domeniul relicvelor militare germane, a declarat că „soldații germani morți au fost pur și simplu lăsați pe câmpurile de luptă”. Andrii Soloneț, din cadrul Muzeului Național de Istorie al Ucrainei, a adăugat: „Pierderile trupelor germane și românești au fost în jur de 20.000 de persoane. Așa că, teoretic, acest videoclip care prezintă casca și craniul ar putea fi legat de aceste întâmplări”.

Clipul video poate fi accesat aici.

Descoperirea craniilor nu a fost încă validată. Acest lucru i-a determinat pe unii să speculeze asupra faptului că videoclipul este fals, afirmând:

„Ceea ce mă face să fiu suspicios este craniul cu cască. Nu văd cum casca ar putea rămâne atașată de craniu” (comentariu Twitter).

În timp ce autenticitatea craniilor a fost pusă sub semnul întrebării, au mai fost descoperite și alte relicve din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în aceeași regiune din Ucraina. De fapt, ministerul de interne al țării avertizase anterior oamenii să nu se plimbe de-a lungul rezervorului, deoarece au fost dezgropate muniții. O explozie controlată pentru a îndepărta pericolele a fost efectuată pe 10 iunie 2023.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola