Ucraina are nevoie acum de mai multe instrumente pentru a învinge Rusia, afirmă ministrul britanic de externe
„Aceasta este ziua decisivă” în care stocurile de muniție și arme deținute de susținătorii Kievului trebuie aduse în luptă, a declarat James Cleverly la un eveniment al Atlantic Council. „Trebuie să ducem această luptă la o concluzie” rapidă.
El a reiterat pozițiile deja anunțate de premierul Rishi Sunak privind deschiderea arsenalelor pentru a susține un contraatac puternic al Ucrainei.
„Trebuie să continuăm să analizăm oportunitatea de a accelera activitatea” de a trimite Ucrainei armele de care are nevoie pentru a reuși în contraofensiva sa, a spus Cleverly.
„S-ar putea să nu existe un progres simplu și rapid” în această primăvară, a spus el. „Trebuie să rămânem alături de ei”.
„Rusia va trebui să își joace rolul său în plata daunelor”, a spus Cleverly.
Deși Regatul Unit recunoaște sprijinul mare al SUA în ajutorul acordat Ucrainei, Cleverly a remarcat că Regatul Unit a fost primul care și-a angajat tancurile de luptă principale Challenger la Kiev, precum și transportoare blindate de trupe și muniție.
Statele Unite au contribuit cu peste 35 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pentru Ucraina de la atacul neprovocat din 2022 februarie.
The Washington Post a relatat marți că Londra ia în considerare trimiterea unor sisteme de atac cu rază lungă de acțiune la Kiev pentru a ajuta la contraofensivă. Capacitățile sistemului cu rază de acțiune de peste 320 de kilometri se aseamănă foarte mult cu rachetele de croazieră Storm Shadow lansate din aer ale Regatului Unit.
Cleverly nu a răspuns în mod direct la întrebările privind sistemele de arme cu rază lungă de acțiune.
Statele Unite au anunțat marți un alt ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Ajutorul, care include muniții și sisteme de apărare aeriană, va proveni din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, care permite SUA să contracteze tehnologiile pe care intenționează să le trimită.
Marea Britanie și SUA au oferit, de asemenea, instruire, inclusiv învățarea piloților ucraineni să piloteze avioane de luptă europene mai moderne, a declarat Cleverly. Dar Londra nu are în flota sa avioane F-16 care ar putea fi trimise la Kiev.
Până în prezent, Statele Unite au amânat trimiterea avioanelor de luptă, spunând că nevoile imediate ale Kievului sunt sisteme avansate de apărare aeriană apropiată pentru a se proteja împotriva atacurilor cu drone și rachete de croazieră.
Sistemul de apărare aeriană Patriot, construit de americani, este conceput pentru a proteja orașele și bazele și este deja instalat în Ucraina.
Sistemul Patriot este creditat cu doborârea unei rachete de croazieră hipersonice rusești care viza Kievul săptămâna aceasta
Cleverly a adăugat că Marea Britanie antrenează, de asemenea, trupele amfibii și alți soldați pe noile echipamente care sunt trimise pe câmpul de luptă.
„Trebuie să ne modificăm sprijinul” pe măsură ce condițiile se schimbă.
Privind la reuniunea NATO din această vară de la Vilnius, Lituania, el a declarat că Regatul Unit „cu siguranță nu închide ușa” în ceea ce privește aderarea Ucrainei. „Mecanismul exact” de restabilire a suveranității teritoriale a Ucrainei și de garantare a siguranței acesteia „este deschis discuțiilor”.
China, cu ambițiile sale în Marea Chinei de Sud și eventualul control al Taiwanului, „va verifica să vadă [dacă susținătorii Ucrainei] au stăruința, curajul” de a rămâne alături de Kiev pentru mai mult de 18 luni, a spus el.
„Dacă nu apărăm principiul [al Cartei ONU], cei mari vor face pradă celor slabi”, a spus Cleverly.
La fel de important este să explicăm publicului din Statele Unite, Marea Britanie și alte democrații de ce este important să venim în ajutorul Ucrainei. „Trebuie să demonstrăm” că a cheltui bani acum înseamnă a cheltui mai puțin în viitor, dacă agresiunea rămâne necontrolată și urmează războaie mai mari.