Ucraina ar putea avea în față un alt Maidan: Zelenski se dovedește a fi un lider cu tendințe autocratice
Revoluția Maidanului din 2014 a avut consecințe neprevăzute, desigur, punând în mișcare evenimente care au condus Ucraina acolo unde se află astăzi – apărându-se împotriva unei invazii rusești ordonate de un Putin revanșard și resentimentar. Și așa cum acea revoluție colorată a avut repercusiuni, la fel va fi și războiul, care forjează un puternic sentiment de națiune și creează așteptări uriașe pentru un viitor mai bun – așteptări care vor fi greu de îndeplinit, potrivit POLITICO.
Un fost ministru al cabinetului ucrainean a spus cu nonșalanță: „Știți, Maidan s-ar putea întâmpla din nou”. A cerut să nu i se dea numele pentru a putea discuta liber subiecte sensibile – la fel ca mulți alți legislatori, reformatori și lideri ai societății civile – el a fost circumspect în a se exprima public de teamă să nu submineze efortul de război și să nu ofere hrană pentru propaganda Rusiei.
„Acest război a declanșat mari speranțe, iar oamenii vor fi foarte nerăbdători să se schimbe”, a spus el. „Ei vor dori bani și justiție și finalizarea reformei pe care au cerut-o în 2014, și le vor dori rapid”.
Și, deși navigarea în apele politice furtunoase de după război ar fi dificilă pentru orice lider, potrivit fostului ministru, va fi mai ales pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece a devenit parte a problemei – un lider cu tendințe autocratice.
Acest lucru poate părea surprinzător, privit din exterior. La urma urmei, timp de un an, Zelenski a fost lăudat ca fiind întruchiparea rezistenței ucrainene și chiar o icoană a democrației. El este încă aplaudat pentru că a refuzat oferta americană de a pleca din Kiev atunci când tancurile rusești se aflau la 60 de kilometri amenințători de capitală, iar retorica sa inspirată din timpul războiului și oratoria sa fermecătoare au fost esențiale pentru a convinge Statele Unite și Europa să susțină Ucraina în momentul de maximă nevoie.
Conducerea, abilitățile de comunicare și spiritul lui Zelenskyy îi aduc laude și acasă, în Ucraina
Cifrele sale în sondaje sunt foarte ridicate – doar armata are sondaje mai mari. Dar observatorii experimentați spun că ratingul său de aprobare de 84% este rezultatul unui sentiment de raliere în jurul steagului și prezic că cifrele sale se vor prăbuși odată ce amenințarea existențială a dispărut – la fel cum s-a întâmplat la scurt timp după ce comediantul populist devenit președinte a fost ales cu o majoritate zdrobitoare în 2019, după ce a promis să apere interesele poporului împotriva celor bogați și a clasei conducătoare.
Din nefericire, Zelenski nu a reușit să își reia rolul de „președinte al poporului” al televiziunii în viața reală, sprijinul său scăzând la un moment dat la doar 11 %, după ce a demis un prim-ministru reformator, și-a umplut guvernul cu prieteni și foști parteneri de afaceri și nu a ajuns nicăieri cu campania sa anticorupție. În schimb, președintele ucrainean a fost acuzat că a devenit din ce în ce mai autocrat și că a încălcat legile prin emiterea de decrete prezidențiale pentru a-i sancționa pe dușmani, totul în numele luptei împotriva agresiunii rusești – dar, potrivit unor critici, și cu scopul de a-și perturba adversarii politici.
Cu patru luni înainte de invazia Rusiei, Zelenski și doi asociați apropiați au fost, de asemenea, implicați în activități financiare offshore. Pe baza Pandora Papers – o ascunzătoare de documente care dezvăluie activitățile offshore ale liderilor politici și ale altor persoane proeminente din întreaga lume – proiectul de raportare privind crima organizată și corupția a dezvăluit că liderul ucrainean a înființat companii offshore înainte de a deveni președinte, dar a continuat să profite de pe urma acestora și după preluarea mandatului. Zelenski, la rândul său, a negat orice spălare de bani sau ilegalitate cu fondurile.
Reproșurile pentru dosarul său de dinainte de război nu sunt pentru acum, spun adversarii politici – dar după ce luptele vor înceta, vor exista întrebări cu privire la evenimentele care au dus la război și de ce Zelenski a ignorat avertismentele clare ale serviciilor de informații din Occident cu privire la probabilitatea ridicată a unei invazii rusești și nu a reușit să pună Ucraina pe picior de război mult mai devreme.
Din când în când, însă, aceste întrebări sunt ridicate chiar și în mijlocul războiului – problema a izbucnit ultima dată în august, când o mulțime de critici publice a urmat comentariilor lui Zelenski cu privire la motivul pentru care a minimalizat avertismentele privind un atac iminent, susținând că a fost nevoit să o facă pentru că altfel ucrainenii ar fi intrat în panică, ar fi fugit și ar fi declanșat un colaps economic.