Dar întâi câteva amănunte despre atacul din 3 ianuarie și prima identificare făcută asupra rămășițelor generalului Soleimani. El purta un inel cu o piatră uriașă de rubin, asemănător cu cel găsit pe o mână stângă smulsă de la unul din cele opt trupuri.
Pe rețelele de socializare din Orientul Mijlociu au apărut imediat speculații că un inel asemănător purta și Abu Mahdi al-Muhandis, așa cum se vede din fotografia de deschidere, unde al-Muhandis este alături de Ayatolahul Ali Khamenei, liderul spiritual al Iranului. Inelul cu rubin este vizibil.
De fapt, întreaga viață a lui al-Muhandis este legată de Iran, țară din care provenea mama sa, căsătorită cu un irakian.
În 1977 a terminat facultatea, dar tânărul inginer a fost interesat de politică, intrând în partidul Dawa. În 1979, când partidul este interzis de Saddam Hussein, el se refugiază în Iran. Este același an în care un alt tânăr, Qasem Soleimani se înrolează în Corpul Gărzilor Islamice Revoluționare.
Începând cu 1983, în plin război Iran-Irak, cei doi devin prieteni.
Al-Muhandis va deveni chiar consilier al comandantului Forțelor Quds, conduse, din 1998, de Soleimani.
Aveți o fotografie cu Soleimani (în stânga) și cu al-Muhandis, a agenției persane de știri Fars News :
Acum se știe că Abu Mahdi al-Muhandis a fost implicat în misiunile de pedepsire a țărilor care îl susțineau pe Saddam Hussein, SUA și Franța. Atunci au fost lovite de teroriști ambasadele SUA și Franței din Kuweit.
Știu, istoria se rotește mai repede ca o roată!
Dar istoria nu se oprește aici.
Abu Mahdi al-Muhandis, alias Jamal Jafaar Mohammed Ali Ebrahimi, a reintrat în Irak după căderea lui Saddam Hussein și a devenit consilier pe probleme de securitate al noului prim-ministru, Ibrahim al-Jafaari, apoi devenind parlamentar al Dawa!
Abia în 2006 sau 2007, americanii au reușit să îl identifice pe al-Muhandis ca fiind Ali Ebrahimi! Până să fie identificat corect, el a plecat în Iran.
Pe numele său exista, încă din 1983, un mandat de arestare emis în urma unei sentințe definitive din Kuweit și el figura pe listele Interpol la rubrica ”terorism”.
În 2011, după retragerea trupelor americane din Irak, el revine la Bagdad, ca șef al Hezbollahului Kataaib și apoi ca adjunct al președintelui Forțelor de Mobilizare Populară. A locuit în ultimii ani la câteva sute de metri de ambasada Kuweitului!
În 2015, a fost din nou dezvăluită adevărata sa identitate, dar nu s-a luat nici o măsură.
Atentatele din 12 decembrie 1983, de la ambasadele americană și franceză din Kuweit au produs șase morți și 80 de răniți. O investigație comună cu americanii a făcut ca 17 persoane să fie trimise în judecată. Toți membri ai Partidului Dawa.
Sentințele au fost de CONDAMNARE LA MOARTE, dar a reușit să fugă, folosind un pașaport fals pakistanez. În 1985, procurorul general al Kuweitului a început un nou dosar după ce au apărut câteva probe despre implicarea lui al-Muhandis în tentativa de asasinare a emirului Jabir al-Ahmad.
În 2015, al-Muhandis a declarat că el este dezertor din milițiile revoluționare iraniene, dar întâlnirea cu generalul Qasem Soleimani demonstrează cât adevăr este în spusele sale.