Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi dovezi arată că masca funerară legendară a regelui Tutankhamon nu este de fapt a lui
Articole online

Noi dovezi arată că masca funerară legendară a regelui Tutankhamon nu este de fapt a lui

Egipt, Tutankhamon

O reexaminare a măștii funerare a regelui Tutankhamon a arătat că aceasta nu a fost făcută inițial pentru el.

Noi informații despre masca funerară a regelui Tutankhamon 

Găurile pentru cercei de pe mască oferă un indiciu evident că masca a fost destinată unei femei de rang înalt sau unui copil.

Având în vedere misterul legat de locul în care este îngropată faimoasa sa mamă vitregă, regina Nefertiti, experții presupun că masca regelui Tutankhamon ar fi putut fi folosită mai întâi de aceasta.

Unul dintre cele mai faimoase chipuri din istoria arheologică, cel al vechiului rege egiptean Tutankhamon, ar putea să nu fie chiar al tânărului rege.

După o reexaminare a descoperirii originale din anii 1920, experții cred acum cu și mai multă tărie că masca funerară aurită a regelui Tutankhamon nu i-a fost destinată inițial și că a fost probabil concepută pentru o femeie cu statut înalt sau pentru un copil. Totul se reduce la găurile pentru cercei.

„Această mască nu a fost făcută pentru un faraon adult de sex masculin”, a declarat Joann Fletcher, egiptolog și profesor onorific în cadrul Departamentului de Arheologie de la Universitatea din York, potrivit unui documentar History Hit relatat de Express. „Când aurul a fost comparat, [au descoperit] că fața este făcută din aur complet diferit de restul.

Egipt, Tutankhamon

Noi dovezi despre masca mortuară a regelui Tutankhamon. Sursa Foto: Twitter/X

„Dovezi de lipire sunt clar vizibile pe mască”, a spus ea

„Acum se pare că propria față a lui Tutankhamon a fost efectiv grefată pe masca conducătorului anterior. S-ar putea să fi avut urechi găurite, s-ar putea să fi fost o femeie, s-ar putea foarte bine să fi fost [regina] Nefertiti.”

Masca iconică a regelui Tutankhamon  are o înălțime de 21 de centimetri, este încrustată cu pietre prețioase și prezintă o barbă de aur de 5,5 kilograme, ca parte a măștii de aur mai mari, de 22,5 kilograme. Este posibil ca această barbă să fi fost o decizie luată ulterior, atunci când tânărul conducător a murit pe neașteptate la vârsta de aproximativ 19 ani, în 1323.

Descoperită inițial în 1922 de Howard Carter, înregistrările descoperirii lui Carter au fost păstrate la Institutul Griffith al Universității din Oxford. Fletcher a declarat că nu numai că pe fața măștii a fost folosit aur diferit față de restul, dar urechile perforate proiectate în jurul cerceilor ar fi fost realizate doar pentru o femeie cu statut înalt sau pentru un copil, deoarece copiii purtau adesea cercei în acea cultură.

Egipt, Tutankhamon

Noi dovezi despre masca mortuară a regelui Tutankhamon. Sursa Foto: Twitter/X

Cunoscut drept regele băiat, regele Tutankhamon a urcat pe tron în 1332 î.Hr. în jurul vârstei de 9 ani

Aceasta era o vârstă potrivită pentru a purta cercei, dar pe măsură ce a îmbătrânit în timpul domniei sale, ar fi încetat să îi mai poarte cu mult înainte de a muri, în jurul vârstei de 19 ani, cred experții.

În timp ce teoriile continuă să se înmulțească cu privire la persoana căreia îi era într-adevăr destinată masca de aur, ultimul episod cu cerceii nu face decât să acrediteze și mai mult afirmația că mama sa vitregă, regina Nefertiti, al cărei loc de înmormântare nu a fost găsit niciodată (deși există teorii), a fost utilizatoarea inițială a măștii.

Tutankhamon a domnit până în 1323. Oamenii de știință cred că a murit de malarie și avea un picior rupt, posibil în urma unui accident de car. Coloana vertebrală curbată și piciorul strâmb arată că, probabil, s-a luptat cu sănătatea în întreaga sa viață scurtă. Aceste afecțiuni ar fi putut rezulta din consangvinitate, deoarece experții cred că tatăl său s-ar fi căsătorit cu propria soră, pe baza ADN-ului din oasele mumificate.

O moarte oarecum bruscă ar fi putut face ca oficialii să se grăbească să pună în ordine camera funerară a regelui Tutankhamon. O luptă pentru putere ar fi putut, de asemenea, să grăbească procesul. Detalii suplimentare arată că experții cred că vopseaua din mormânt era încă umedă atunci când a fost sigilată. Dacă cei însărcinați cu înmormântarea tânărului au avut nevoie de o mască în grabă, este posibil să fi luat una deja folosită, eventual împrumutând-o de la una dintre cele mai faimoase regine din tot Egiptul.

Registration

Aici iti poti reseta parola