Egiptologii contestă ideea conform căreia Tutankhamon ar fi fost un rege slab și bolnăvicios
Demontarea mitului „băiatului bolnăvicios”
„Era exact precum un adolescent tipic, bea și probabil conducea carul prea rapid”, a declarat egiptologul biomedical Sofia Aziz pentru BBC Science Focus în timpul Festivalului de Știință de la Cheltenham. Ea a mai precizat că, „probabil un accident de car la o viteză mare, determinat de consumul de alcool, i-a cauzat lui Tutankhamon rana deschisă, care în cele din urmă i-a provocat moartea.”
Locul de veci a lui Tutankhamon conținea sticle de vin alb sec și șase care de război îngropate alături de el în mormânt, plus o platoșă și câteva armuri. Aziz precizează că aceste lucruri sunt dovezi ale personalității de războinic a lui Tutankhamon.
„Acest lucru se potrivește cu alte afirmații conform cărora este posibil ca piciorul tânărului de 19 ani să fi lovit marginea carului la mare viteză, provocând o fractură pe care autopsia o susține”. De aici, Aziz concluzionează că Tutankhamon a fost probabil un războinic călit în luptă, nu un băiat fragil și bolnăvicios, așa cum istoria l-a descris.
Sahar Saleem, profesor și specialist în materie de morminte antice de la Universitatea din Cairo a argumentat:
„Examinând tomografiile [lui Tutankhamon], nu găsesc nicio dovadă a artritei, care este un efect pe termen lung al mersului pe partea laterală a piciorului. Așadar, părerea mea este că prezența acestei deformări ușoare [piciorul strâmb] nu a cauzat tulburări semnificative de mers pentru rege. Afecțiunea piciorului lui Tut nu l-a împiedicat să participe la activități. A fost un adolescent activ”.
Dr. Campbell Price, curator al muzeului egiptean din Manchester, a vorbit despre Tutankhamon în cadrul aceluiași festival de știință și susține ideea că noțiunea de „băiat-rege bolnăvicios” este una mitică.
O autopsie greșit efectuată în 1925, la trei ani după descoperirea mormântului de către arheologul britanic Howard Carter, a condus la dezarticularea corpului faraonului, care a fost tăiat în bucăți. În 2005, o altă tomografie computerizată prost efectuată a încercat să reafirme ipoteza piciorului strâmb:
„Din cauza modului în care a fost efectuată autopsia în 1925, din păcate, multe informații vitale s-au pierdut. Așa că, deși am efectuat tomografii computerizate și știm unele lucruri noi, sunt multe aspecte la care nu putem răspunde”, a declarat Aziz.
În 2015, o altă rundă de căutări au fost efectuate la mormântul lui Tutankhamon
De data aceasta, scanările s-au concentrat asupra pereților din camera funerară. Scopul a fost acela de a examina posibilitatea existenței unor camere ascunse în spatele pereților, declanșată de o teorie care sugera prezența trupului reginei Nefertiti în mormântul lui Tutankhamon. Cu toate acestea, scanările nu au dezvăluit nicio dovadă a existenței camerelor secrete sau a unor descoperiri semnificative.
Alți cercetători nu sunt pe deplin convinși de veridicitatea acestei ipoteze și cercetări. Dr. Zink Albert, șeful Institutului pentru Studiul Mumiilor din cadrul Centrului de Cercetare Eurac, susține că rezultatele studiului său CT din 2010 rămân valabile, iar Tutankhamon „a murit din cauza defectelor sale genetice, nu din cauza unui accident.”
Standardele tehnologice actuale sugerează că secvențierea ADN este cel mai bun progres și ar putea dezvălui aspecte ascunse ale morții lui Tutankhamon.