„De fapt, exploratorii spațiali musulmani au ajuns la satelitul nostru în 1635. Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator-explorator , Lagâri Hasan Çelebi, omul-rachetă otoman, care a realizat primul zbor de rachetă cu echipaj în 1633.
Poate nu știți, dar adevărul este că el a încercat să ajungă pe Lună, doi ani mai târziu, și ar fi reușit”, ne-a lămurit Erdogan.
În 1630, Hezârfen Ahmed Çelebi ar fi zburat din Europa în Asia deasupra Strâmtorii Bosfor.
Matematicianul Hezârfen Ahmed Çelebi ar fi decolat din partea europeană a Istanbulului în 1630, aterizând pe celălalt mal al Strâmtorii Bosforului.
Zborul a avut loc chiar sub ochii sultanului sultanului Murad IV care i-a dat o pungă cu monede de aur.
Apoi, sultanul le-ar fi spus sfetnicilor: „Acesta este un om înspăimântător. El este capabil să facă orice dorește. Nu este bine să păstrăm astfel de oameni” și l-a trimis în Algeria în exil, unde a murit.
Apoi, fratele său Lagâri Hasan Çelebi a construit o rachetă cosmică la bordul căreia a decolat spre cer.
Erdogan are, însă, o mare temere: „NASA ar fi putut distruge cea mai mare parte a probelor fizice ale succesului otoman în timpul misiunii Apollo 11, dar vom încerca să găsim orice dovadă care le-ar fi scăpat de la distrugere”.
Izvorul istoric
Poveștile se regăsesc în scrierile lui Evliyâ Çelebi din secolul al XVII-lea.
Istoricii, cu excepția unor confrați turci, pun mare preț pe această poveste a lui Evliya Çelebi, mai ales că autorul exagerează adesea în scrierile sale.
Relatarea lui Evliyâ Çelebi despre experimentele lui Hezârfen Ahmet Çelebi are o lungime de trei propoziții, dintr-o lucrare de zece volume. Însă, povestea este foarte popularizată în Turcia, deoarece este o inspirație pentru generațiile viitoare de aviatori.
Derviș Mehmed Zillî (25 martie 1611 – 1682), cunoscut sub numele de Evliya Çelebi, a fost un negustor și explorator otoman care a călătorit pe teritoriul Imperiului Otoman și în țările învecinate timp de patruzeci de ani, publicându-și impresiile într-un jurnal de călătorie cu titlul „Cartea călătoriilor”.
Çelebi este un titlu onorific care înseamnă „domn” sau „om al lui Dumnezeu”.