Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Turcul Lagâri Hasan Çelebi pune piciorul pe Lună în 1635. Ce spune Erdogan
Articole online

Turcul Lagâri Hasan Çelebi pune piciorul pe Lună în 1635. Ce spune Erdogan

„De fapt, exploratorii spațiali musulmani au ajuns la satelitul nostru în 1635. Toată lumea cunoaște povestea celebrului aviator-explorator , Lagâri Hasan Çelebi, omul-rachetă otoman, care a realizat primul zbor de rachetă cu echipaj în 1633.

Poate nu știți, dar adevărul este că el a încercat să ajungă pe Lună, doi ani mai târziu, și ar fi reușit”, ne-a lămurit Erdogan.

În 1630, Hezârfen Ahmed Çelebi ar fi zburat din Europa în Asia deasupra Strâmtorii Bosfor.

Matematicianul Hezârfen Ahmed Çelebi ar fi decolat din partea europeană a Istanbulului în 1630, aterizând pe celălalt mal al Strâmtorii Bosforului.

Zborul a avut loc chiar sub ochii sultanului sultanului Murad IV care i-a dat o pungă cu monede de aur.

Apoi, sultanul le-ar fi spus sfetnicilor: „Acesta este un om înspăimântător. El este capabil să facă orice dorește. Nu este bine să păstrăm astfel de oameni” și l-a trimis în Algeria în exil, unde a murit.

Apoi, fratele său Lagâri Hasan Çelebi a construit o rachetă cosmică la bordul căreia a decolat spre cer.

Erdogan are, însă, o mare temere: „NASA ar fi putut distruge cea mai mare parte a probelor fizice ale succesului otoman în timpul misiunii Apollo 11, dar vom încerca să găsim orice dovadă care le-ar fi scăpat de la distrugere”.

Izvorul istoric

Poveștile se regăsesc în scrierile lui Evliyâ Çelebi din secolul al XVII-lea.

Istoricii, cu excepția unor confrați turci, pun mare preț pe această poveste a lui Evliya Çelebi, mai ales că autorul exagerează adesea în scrierile sale.

Relatarea lui Evliyâ Çelebi despre experimentele lui Hezârfen Ahmet Çelebi are o lungime de trei propoziții, dintr-o lucrare de zece volume. Însă, povestea este foarte popularizată în Turcia, deoarece este o inspirație pentru generațiile viitoare de aviatori.

Derviș Mehmed Zillî (25 martie 1611 – 1682), cunoscut sub numele de Evliya Çelebi, a fost un negustor și explorator otoman care a călătorit pe teritoriul Imperiului Otoman și în țările învecinate timp de patruzeci de ani, publicându-și impresiile într-un jurnal de călătorie cu titlul „Cartea călătoriilor”.

Çelebi este un titlu onorific care înseamnă „domn” sau „om al lui Dumnezeu”.

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola