Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sultanul Nebun își îneacă tot haremul în care avea un număr incredibil de femei
Articole online

Sultanul Nebun își îneacă tot haremul în care avea un număr incredibil de femei

El și-a petrecut primii ani de viață în închisoarea Kafes (tradusă literal în „Cuști”), o parte a Palatului Otoman, unde succesorii la tron ​​erau ținuți sub o formă de arest la domiciliu și sub supraveghere atentă de către gardienii palatului.

Patru dintre frații săi fuseseră deja executați de fratele lor Murad al IV-lea, care a fost sultan în perioada 1623 – 1640, iar Ibrahim trăia cu frica că va urma.

După moartea lui Murad, Ibrahim a fost singurul prinț supraviețuitor și i s-a cerut să-și asume sultanatul, dar Ibrahim a fost convins că Murad era încă în viață și a complotat să-l prindă.

În cele din urmă, el a preluat tronul după o examinare personală a cadavrului fratelui său.

De la începutul anilor 1620, Ibrahim a fost afectat de dureri de cap recurente și atacuri de slăbiciune fizică și mentală.

Imperiul a fost menținut relativ stabil de mama sa regentă Kosem Sultan, care l-a încurajat pe fiul ei să se distreze cu fetele harem, astfel încât ea să poată prelua puterea.

Planul ei a funcționat. Ibrahim a trăit un stil de viață extravagant caracterizat prin cheltuieli excesive pe bunuri de lux – a ordonat ca întregul său palat să fie mochetat în blană! – și răsfățuri nesfârșite cu concubinele din palat.

Starea mentală a lui Ibrahim nu a trecut neobservată și în curând a ajuns să fie cunoscut sub numele de Ibrahim Nebunul.

Potrivit anecdotelor istorice, Ibrahim avea un harem de 280 de femei și, uneori, se culca cu peste 20 de concubine într-o singură zi.

Într-una dintre cele mai șocante relatări despre nebunia lui Ibrahim, se spunea că și-a înecat întreg haremul pe baza zvonurilor de neloialitate.

Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la diferența dintre faptele istorice și propaganda politică!

În cele din urmă, Ibrahim a impus noi taxe pentru a-și finanța stilul de viață opulent, provocând nemulțumirea în masă față de guvernarea sa.

Sultanul Nebun a fost destituit în urma unei revolte a corpului ienicerilor în 1648 și la 10 zile după aceea a fost ucis.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola