În credința populară creștină Sfântul Nicolae are un statut aparte, dar asta nu a împiedicat arheologii turci să lanseze ipoteza că moaștele acestuia nu s-au aflat niciodată la Bari.
Conform g-geschichte.de, în urma unor ample investigații arheologice au fost descoperite moaștele făcătoare de minuni ale episcopului Nicolae din Myra. Acestea s-ar afla sub biserica Nicolae din Antalya, în cartierul Demre, unde se află ruinele orașului antic Myra.
Sub biserică
Directorul Institutului pentru monumente istorice din provincia Antalya, Cemil Karabayram, a declarat presei locale că este convins că sub biserică se află moaștele neatinse ale Sfântului Nicolae.
Arheologii au realizat investigații cu ajutorul aparaturii georadar și susțin că sub fundaţia bisericii există o încăpere în formă de templu, unde de sute de ani n-a mai pătruns nimeni. Acolo s-ar afla și un sarcofag, însă accesul în zonă este blocat de pietre și reliefuri.
Vestea evident că nu a fost primită cu bucurie la Bari. De aproape 1000 de ani, orașul din regiunea Puglia este destinație de pelerinaj pentru creștini.
Legenda
Legenda susține că în anul 1087, un grup de marinari ar fi adus osemintele episcopului din Orientul Apropiat în Italia.
Transferul s-a produs cu scopul de a proteja moaștele de musulmanii care reușiseră să cucerească Imperiul Bizantin și să ocupe orașul Myra, acolo unde Nicolae ar fi trăit în secolul al IV-lea.
„Nu şi-a tatuat numele pe braţ”
Arheologul-teolog german Dieter Vieweger este de părere că teoria lansată de turci va fi o sămânță de scandal pe termen lung, fiindcă este aproape imposibil de dovedit că moaștele din acel sarcofag sunt cu adevărat ale Sfântului Ierarh Nicolae.
„Doar nu crede cineva că și-a tatuat numele pe braț. Această problemă de veridicitate persistă și la Bari. Nimeni nu poate stabili cu certitudine că osemintele din Bari sunt cu adevărat ale Sfântului Ierarh Nicolae. Acum avem doi candidați care vor concura pentru același loc de pelerinaj“, a declarat Vieweger.
Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai vechi sfinţi ai calendarului creştin.
Există legende care arată pe de o parte bunătatea, generozitatea sfântului, pe de alta, grija deosebită pe care o avea pentru cei pe care îi avea sub protecţie. De fapt, e unul dintre marii protectori.
Sf. Nicolae e un mare protector al corăbierilor, spre exemplu, şi în vechile tradiţii marinăreşti corăbiile, care treceau prin furtuni, aveau de obicei pe catarg prinsă icoana Sf. Nicolae, ca un sfânt protector. Biserica este o corabie, şi atunci Sf. Nicolae este unul dintre cei care au grijă ca această corabie să meargă aşa cum se cade.