„Nu ar trebui să se întâmple aşa, dar este o posibilitate”, a spus preşedintele american, la Casa Albă. „Nu putem sta acolo încă 20 de ani, nu poţi ţine pe cineva de mână la infinit”, a insistat el.
Trump a declarat că ţările trebuie să-şi ia destinele „în propriile mâini”, apreciind că, în cele din urmă, guvernul afgan va trebui să-şi asigure singur propria securitate.
SUA şi talibanii au semnat sâmbăta trecută un acord la Doha care deschide calea spre o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia ca talibanii să-şi respecte angajamentele în materie de combatere a terorismului şi ca dialogul interafgan să progreseze, aminteşte Al Jazeera.
După o săptămână de reducere a violenţei în general respectată, care a fost impusă de Washington ca o condiţie prealabilă la acordul de sâmbăta trecută, talibanii şi-au reluat atacurile împotriva forţelor afgane.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a calificat joi această recrudescenţă a violenţelor drept inacceptabilă.
Această deteriorare a situaţiei provoacă temeri cu privire la negocierile de pace directe şi, fără precedent, destinate să înceapă la 10 martie între insurgenţi şi guvernul afgan.
Cel puţin 29 de persoane, între care femei, au fost ucise şi alte 61 rănite într-un atac împotriva unui miting politic în vestul capitalei Kabul, potrivit Ministerului afgan de Interne, primul de acest gen la Kabul după acordul încheiat de talibani şi SUA.
Talibanii au respins responsabilitatea pentru atac, ceea ce subliniază nivelul de insecuritate cu care se confruntă Afganistanul, în timp ce SUA s-au angajat, la 29 februarie, în Qatar, că toate forţele străine se vor retrage din ţară în termen de 14 luni, în schimbul garanţiilor din partea talibanilor.