Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Traseul lui Ceaușescu, obiectiv de maximă importanță pentru Securitate
Articole online

Traseul lui Ceaușescu, obiectiv de maximă importanță pentru Securitate

Subiectul a fost tema expoziţiei „Bucureştii în obiectivul Securităţii“, unde documente aflate în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au fost făcute publice. Expoziția a fost organizară de CNSAS în colaborare cu Biblioteca Metropolitană din Capitală.

Securitatea verifica inclusiv spaţiile comune, cum ar fi podurile şi mansardele.

Într-o notă-raport întocmită la data de 22.11 1982 se arăta:

„În ziua de 20.11 1982 am contactat pe numita …., domiciliată în Bulevardul Aviatorilor.

În discuţiile purtate au reieşit următoarele: este de profesie caloriferist având în primire uzina de la blocul cu nr. … de pe Bulevardul Aviatorilor.

Sus-numita locuieşte la nr…. punct vulnerabil al sectorului 1.

Imobilul are un pod ce oferă vizibilitate perfectă spre Piaţa Aviatori. La pod se ajunge pe o scară interioară care porneşte din apartamentul deţinut de către sus-numita la fiecare etaj.

Locatarii din bloc au ieşire în această scară“, scria angajatul Securităţii.

Evident, se încerca atragerea persoanei respective în rândul colaboratorilor.

Securitatea ştia poveştile de viaţă ale tuturor bucureştenilor care locuiau în zonele vizate de traseele oficiale.

Spre exemplu, un profesor de limbă engleză, traducător la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică pentru Electrotehnică, care locuia pe Bulevardul Aviatorilor, era un element-problemă.

Nemulţumit că se trenează aprobarea plecării sale din ţară pentru a se căsători cu iubita sa stabilită legal în Franţa din anul 1987, el a adresat mai multe memorii.

Cum nu i s-a rezolvat problema, a ameninţat că va profita de faptul că locuinţa sa se află pe traseul parcurs cu regularitate de maşina prezidenţială şi „următorul memoriu îl va lipi pe parbrizul maşinii, cu riscul de a ajunge sub roţi“.

Nici securiștii lor nu scăpau supravegherii.

De exemplu, în vizor era luat un maistru militar de la Unitatea militară 0649 de Securitate, care era căsătorit cu o muncitoare de la G.I.L. Pipera.

Una dintre fiice, necăsătorită, care lucra ca operator chimist la Întreprinderea de medicamente BIOFARM, îşi cumpărase o cămăruţă de 12 m.p., situată la mansarda unui imobil de pe strada Frumoasă, adică în perimetrul de deplasare al conducerii de partid şi de stat.

Despre tânără aflăm că „este o fire libertină, întrucât părinţii nu s-au preocupat decât de viaţa lor personală în loc să-şi educe fiicele.

Aşa se face că tânăra a fost semnalată la adresă în prezenţa unor studenţi arabi, care o vizitează cu autoturisme cu nr. de înmatriculare cu 12-B. În casă au loc petreceri care ţin până târziu în noapte“, sesizau miliţienii.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola