Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trafic de antichități egiptene și fraudă la cel mai mare muzeu de artă din lume. Acuzațiile aduse fostului director de la Luvru 
Caleidoscop

Trafic de antichități egiptene și fraudă la cel mai mare muzeu de artă din lume. Acuzațiile aduse fostului director de la Luvru 

director

Jean-Luc Martinez este în prezent ambasador pentru cooperare internațională în domeniul patrimoniului

Jean-Marc Martinez a fost reținut alături de alți doi eminenți egiptologi francezi la Oficiul central de luptă împotriva traficului de bunuri culturale. Arheolog, istoric în arta franceză și specialist în sculptura greacă antică, Jean-Luc Martinez, în vârstă de 58 de ani, este suspectat că ar fi închis ochii în privința unor certificate false ce însoțeau 5 antichități egiptene. Una dintre ele: o piatră de granit roz, din 1327 înaintea erei noastre, pe numele lui Tutankamon. Piatra este acoperită de o lungă inscripție hieroglifică. Piatra a fost achiziționată de muzeul Luvru din Abu Dhabi, pentru câteva zeci de milioane de euro.

O anchetă preliminară pentru trafic de antichități  ce proveneau din țări din Orientul Mijlociu și Apropiat, a fost deschisă în iulie 2018 de Parchetul din Paris, prin intermediul JUNALCO. În februarie 2020, investigațiile au fost încredințate unui judecător de instrucție.

În acest caz, cel puţin trei persoane sunt urmărite penal pentru „escrocherie în grup organizat, asociere infracţională şi spălare de bani”. O expertă în arheologie mediteraneană şi soţul ei au fost puşi sub acuzare în iunie 2020 şi plasaţi sub control judiciar. Ei sunt bănuiţi că au „spălat” obiecte arheologice furate din mai multe ţări afectate de instabilitate de la începutul anilor 2010: Egipt, Libia, Yemen sau Siria. 

Ilegalități la sute de piese de artă, în valoare de zeci de milioane de euro

Potrivit procurorilor francezi, dosarul vizează traficul de artefacte la care Martinez ar fi participat în ultimii 10 ani, deci inclusiv în perioada în care conducea cel mai mare muzeu din lume. Ancheta procurorilor s-a desfășurat pe parcursul a 7 ani, iar Jean-Luc Martinez are momentan calitatea de suspect în dosar. Momentan nu s-a deschis procesul în instanță, fiindcă munca anchetatorilor nu s-a încheiat.

Contactați de presa franceză, reprezentanții Muzeului Luvru nu au comentat situația, în timp ce avocații fostul director au menționat:

 “Acesta păstrează momentan declarațiile pentru sistemul juridic și este convins că bunele sale intenții vor ieși la iveală.”

Colecţia de artă egipteană este una dintre cele mai vaste din lume, având peste 50.000 de piese. Început de către monarhii francezi, ansamblul de piese de provenienţă egipteană s-a mărit considerabil în timpul expediţiei lui Napoleon din 1798. Colecţia de artă greco-romană e una din cele mai vechi colecţii ale muzeului, iar cele mai cunoscute exponate sunt cele două statui greceşti, Venus din Miloşi Nike din Samotrace.

Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008. În 2018, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu de artă din lume, primind 10.2 milioane de vizitatori.

luvru

 

Registration

Aici iti poti reseta parola