Armenia capitulează în fața Azerbaidjanului și Turciei
De cealaltă parte, Ministerul de Externe din Azerbaidjan arată clar că Nikol Pashinyan a fost inițiatorul întâlnirii.
„Prim-ministrul Nikol Pashinyan a propus să țină întâlnirea lor pe 15 decembrie la summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles. Partea azeră este întotdeauna deschisă pentru dialogul politic, salută astfel de contacte. În acest sens, Azerbaidjanul a fost de acord să organizeze o astfel de întâlnire prin medierea Consiliul Europei”, a declarat Leyla Abdulla, secretar de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului .
Potrivit părții azere, summitul de la Bruxelles și întâlnirea care va fi organizată în cadrul acesteia vor crea oportunități suplimentare.
Rușii încearcă să rămână stăpâni pe situație
În aceeași zi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat încrederea că va avea loc o întâlnire trilaterală în Karabakh cu participarea Federației Ruse, Azerbaidjanului și Armeniei, dar anunțat că este nevoie de un consens al părților.
Rușii pregătesc o astfel de întâlnire de la începutul lunii noiembrie. Guvernele de la Erevan și Baku, după ce au încheiat un nou armistițiu cu ajutorul lui Serghei Șoigu pe 16 noiembrie , încercă acum, eliberarea de sub tutela Moscovei, și o rezolvare a problemelor bilaterale prin medierea Parteneriatului Estic,.
Presa rusă acuză trădarea armenilor
Presa rusă se concentrează acum pe discursul rostit de secretarul Consiliului de Securitate Armen Grigoryan despre agravarea situației din regiunea Syunik din 16 noiembrie. Acesta a vorbit despre faptul că Armenia are opțiuni de „parteneriat internațional” dacă Federația Rusă nu protejează integritatea teritorială a Armeniei în cadrul acordului din 1997.
Putin e marele trădător
De fapt, însă, Armenia e lăsată din nou cu spatele la zid de Putin, care privește cu o seninătate criminală agresiunea Azerbaidjanului și a aliatului său Turcia împotriva micii republici creștine. Din nenorocire, Putin a pus Armenia în situația de a capitula atât în fața Azerbaidjanului. cât și a dușmanului istoric Turcia. Iar asta va include, cel mai probabil plecarea forțelor de menținere a păcii rusești din Nagorno-Karabakh, singurele care puteau face față unei noi ofensive azere.
Conștient de faptul că o reorientare a politicii externe a țării sale lasă Armenia complet descoperită, Pashinyan vorbește acum despre normalizarea relațiilor cu Azerbaidjan și Turcia și deschiderea unei „ere a păcii”. De altfel, președintele turc a declarat reporterilor în septembrie că a primit o ofertă de a se întâlni cu Pashinyan prin intermediul priemierului georgian. Totodată, Erdogan a remarcat că, pentru aceasta, Armenia ar trebui să facă anumiți „pași pozitivi”: deschiderea coridorului Zargezur prin regiunea Syunik din Armenia între Azerbaidjan și Republica Autonomă Nahicevan. Acest lucru îi va oferi maestrului păpușar Erdogan acces în Asia Centrală – pe care încearcă să o includă în zona sa de influență.