Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Topirea ghețarilor din Alpi scoate la iveală urme incredibile ale oamenilor de acum 10.000 de ani
Articole online

Topirea ghețarilor din Alpi scoate la iveală urme incredibile ale oamenilor de acum 10.000 de ani

Schimbările climatice topesc ghețarii alpini și dezvăluie comori ascunse

Experții au descoperit frânghii, pantofi și o păpușă de lemn veche de 2.000 de ani

Gheața păstra și odată cu topirea ghețarilor, artefactele pot fi distruse.

Schimbările climatice creează situri arheologice valoroase în Alpi prin topirea ghețarilor și dezvăluirea minunilor care altfel s-ar fi ascuns în gheață.

Echipele de arheologi au descoperit recent un șir înnodat de fibre vegetale vechi de aproximativ 6.000 de ani, o statuetă veche din lemn, pantofi dantelați cu rămășițe ale unui om preistoric datând din 2.800 î.Hr., împreună cu alte comori pierdute.

Arheologii sunt într-o cursă contra timpului, deoarece gheața este ceea ce le menține conservate.

Arheologul Regula Gubler a declarat pentru AFP: „Este o fereastră foarte scurtă în timp. În 20 de ani, aceste descoperiri vor dispărea și aceste petice de gheață vor dispărea. Este un pic stresant”

Ea a explicat că materialele precum piele, lemn, scoarță de mesteacăn și textile pot fi distruse de eroziune.

Și singurul motiv pentru care au rămas conservate este gheața. Ghețarii care se topesc creează o serie de situri arheologice, atât de multe încât a apărut un nou domeniu de cercetare – arheologia ghețarilor.

În timp ce arheologii sunt conștienți de efectul devastator al schimbărilor climatice, mulți recunosc că a creat „o oportunitate” de a extinde înțelegerea vieții montane cu milenii în urmă.

Și Marcel Cornelissen este un expert care profită de situație.

El a condus luna trecută săpăturile de la situl de cristal de lângă ghețarul Brunifirm din cantonul Uri din estul Elveției.

„Facem descoperiri foarte fascinante care deschid o fereastră către o parte a arheologiei pe care nu o primim în mod normal”, a spus Cornelissen.

S-a crezut mult timp că oamenii preistorici nu au îndrăznit să cucerească munții falnici, dar o serie de descoperiri recente dezvăluie exact opusul.

Gubler și echipa ei au găsit luna trecută un șir înnodat de fibre de bast în pasul Schnidejoch din Alpi, despre care se crede că are o vechime de peste 6.000 de ani.

În 2003, o echipă care a excavat aceeași zonă la o altitudine de 9.000 de metri deasupra nivelului mării a descoperit săgeți datând din 3000 î.Hr.

Ulterior s-au găsit o pereche de pantaloni și pantofi din piele, împreună cu alte sute de artefacte datând din 4500 î.Hr.

Christian auf der Maur, un arheolog din cantonul Uri, a declarat că descoperirea acolo a fost „cu adevărat excepțională”.

„Știm acum că oamenii făceau drumeții până la munte la o altitudine de până la 3.000 de metri, căutând cristale și alte materiale primare”.

Una dintre cele mai faimoase descoperiri din Alpine a fost „Otiz” în 1991, care era corpul conservat al unui războinic în vârstă de 5.300 de ani, găsit în regiunea Tirolului italian.

Teoriile conform cărora el ar fi putut fi un exemplu rar al unui om preistoric care se aventura în Alpi, au fost infirmate de descoperirile din numeroase urme străvechi de oameni care traversau trecători de munte la mare altitudine.

Registration

Aici iti poti reseta parola