Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Tezaurul de monede medievale ar putea fi unul dintre cele mai mari descoperite vreodată în Scoția
Articole online

Tezaurul de monede medievale ar putea fi unul dintre cele mai mari descoperite vreodată în Scoția

monede

Tezaurul de monede medievale Dunscore ar putea fi unul dintre cele mai mari descoperite vreodată în Scoția, după ce a scos la iveală peste 8.400 de piese

Detectorii de metale au scos la iveală ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari tezaure de monede descoperite vreodată în Scoția, pe un câmp din sud-vestul țării.

Tezaurul este alcătuit din peste 8.400 de monede de argint care datează din perioada medievală, majoritatea din secolele XIII și XIV.

Ken McNab, un purtător de cuvânt al guvernului scoțian, a declarat pentru Live Science că multe dintre monede sunt au fost denumite după regele Edward I, care a domnit în Anglia între 1272 și 1307.

Găsirea oricăror monede în Scoția este rară, iar acest tezaur este deosebit de mare. „Acesta este cel mai mare tezaur de monede medievale găsit în Scoția din secolul al XIX-lea”, a declarat McNab.

Detectorii de metale au dezgropat monedele anul trecut, pe un câmp din apropierea satului Dunscore, în regiunea Dumfries și Galloway, la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Glasgow, și au raportat tezaurul la Unitatea pentru Tezaurul de Comori a Muzeelor Naționale din Scoția, care supraveghează astfel de descoperiri.

McNab a declarat că situl a fost apoi investigat de arheologii de la National Museums Scotland, iar fiecare monedă va fi acum identificată, cântărită, măsurată și fotografiată – un proces de lungă durată.

Regatul medieval

Scoția și Anglia au fost regate independente în perioada medievală și adesea se luptau între ele pentru controlul graniței comune. Cu toate acestea, în 1296, Scoția a fost în cele din urmă cucerită de armatele lui Edward I.

Dar invazia a declanșat ani de război insurecțional, începând cu celebra rebeliune condusă de William Wallace în 1297, iar urmașii lui Edward au fost tulburați de revolte până când s-a convenit pacea cu regele scoțian Robert the Bruce în 1328, în cadrul Tratatului de la Edinburgh-Northampton.

În timpul domniei sale, Eduard I a reformat moneda regatului său și a introdus monede de argint cu chipul său pe o parte și o cruce creștină pe cealaltă.

Desenul a influențat monedele englezești timp de sute de ani, iar astăzi monedele de argint din timpul domniei lui Edward I și a fiului său Edward al II-lea sunt foarte apreciate de colecționari. Întregul tezaur valorează sute de mii de dolari, dincolo de valoarea sa arheologică.

Potrivit ziarului scoțian Daily Record, orice artefact cu semnificație arheologică, indiferent dacă este realizat din metale prețioase sau nu, aparține din punct de vedere tehnic guvernului scoțian și trebuie să fie raportat autorităților.

Cu toate acestea, guvernul nu acționează întotdeauna cu privire la posibilele revendicări, iar McNab a declarat că decizia privind modul de alocare a monedelor și orice remunerație plătită celor care le-au găsit va fi luată în considerare de către Scottish Archaeological Finds Allocation Panel, care consiliază un funcționar guvernamental cunoscut sub numele de King’s and Lord Treasurer’s Remembrancer (KLTR).

McNab a adăugat că 12.263 de artefacte au fost înregistrate de către Unitatea de descoperiri de comori a Scoției în 2022, inclusiv cele 8.407 monede de argint din tezaurul de la Dunscore.

Registration

Aici iti poti reseta parola