Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marina americană ar putea analiza înregistrările audio subacvatice ale presupusului atac asupra gazoductului Nord Stream, potrivit unui raport
Articole online

Marina americană ar putea analiza înregistrările audio subacvatice ale presupusului atac asupra gazoductului Nord Stream, potrivit unui raport

Nord Stream 1

Marina americană ar putea analiza înregistrările audio subacvatice ale presupusului atac asupra gazoductului Nord Stream, potrivit unui raport

Patru scurgeri grave au fost descoperite săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 și 2, pe care liderii europeni le-au atribuit unui act de „sabotaj”. Tronsonul de conducte care a suferit avarii este așezat la aproximativ 50 de metri sub apă.

Avariile provocate de incident – suspectate a fi rezultatul unor explozii subacvatice – au făcut ca gazele naturale să erupă ca niște gheizere de la suprafața Mării Baltice.

Imaginile din satelit realizate deasupra conductelor Nord Stream în momentul evenimentului sunt dificil de examinat din cauza vremii înnorate, potrivit Agenției Spațiale Europene. Examinarea înregistrărilor audio subacvatice ale exploziilor ar putea furniza informații cruciale pentru anchetă, au declarat sursele pentru CNN.

Statele Unite dispun de tehnologie avansată pentru a procesa sunetele subacvatice

Tehnologia ar putea oferi mai multe informații despre cum a fost cauzată avaria din conducta Nord Stream și ce se afla în zona înconjurătoare în acel moment, ajutând în consecință la o anchetă privind scurgerile, au spus acestea.

Suedia și Danemarca dețin înregistrările audio, dar dacă SUA pot contribui la anchetă va depinde în mare parte de calitatea sunetului.

Un purtător de cuvânt al Marinei Militare a refuzat să confirme pentru CNN că SUA s-au oferit să analizeze înregistrările audio, dar a declarat că este pregătită să ajute la investigațiile privind avariile provocate de conductele Nord Stream.

Marina nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.

Danemarca și Suedia au declarat vineri Consiliului de Securitate al ONU că au crezut că gazoductele Nord Stream au fost avariate de TNT, deoarece magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 și 2,1 pe scara Richter – „probabil corespunzând unei încărcături explozive de câteva sute de kilograme”, au spus acestea într-o declarație comună.

Liderii europeni au declarat că incidentul a fost un sabotaj, iar unii parlamentari germani au arătat cu degetul spre Rusia. Kremlinul a declarat că sabotajul nu poate fi exclus, dar că afirmațiile că Moscova ar fi fost implicată sunt „stupide și absurde”.

Registration

Aici iti poti reseta parola