Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Telegramă de la Beirut către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 015.971, 17 septembrie 1974
Articole online

Telegramă de la Beirut către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 015.971, 17 septembrie 1974

ceausescu

Telegramă de la Beirut către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 015.971, 17 septembrie 1974

Către tovarășul Dinu Marcel, Direcția a II-a – Legătură

În cercurile politice și de presă de la Beirut se fac comentarii în legătură cu vizita tovarășului ministru George Macoveșcu la Tel Aviv. Se spune că în discuțiile tovarășului Macovescu cu Yigal Allon, [oficialul israelian] a arătat nemulțumirea guvernului israelian față de aprobarea pe care guvernul [României] a dat-o [planului] OEP de a deschide un birou la București.

De asemenea, se spune că premierul Yitzhak Rabin a ridicat aceeași problemă cu tovarășul ministru George Macovescu, precum și nemulțumirea sa față de conținutul comunicatului comun siriano-român, în urma vizitei lui Assad în România. Y. Rabin s-a referit la [paragrafele] din comunicat în care [România] susținea OEP și condamna bombardamentele Israelului asupra Libanului de Sud, reproșând faptul că în comunicat nu se menționează deloc atacurile Fedayeen asupra teritoriilor Israelului.

Rabin a fost, de asemenea, nemulțumit de faptul că textul acestui comunicat nu a fost transmis oficial guvernului israelian.

Se comentează că Rabin ar fi spus că „în aceste condiții, România nu va putea juca un rol important în rezolvarea conflictului din Orientul Apropiat, dacă guvernul român adoptă poziții unilaterale pro-arabe”.

Cercurile palestiniene dau o apreciere foarte favorabilă acestei vizite, [deoarece] majoritatea liderilor palestinieni spun că, în acest moment, nicio țară arabă nu ar putea să-i denigreze pe români pentru că au relații diplomatice cu Israelul, deoarece s-a dovedit că România este un prieten sincer al palestinienilor și că susține cauza lor chiar și în discuțiile cu conducerea israeliană.

Însărcinat cu afaceri ad-interim

C. Olcescu

Registration

Aici iti poti reseta parola