Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul dresor din armata israeliană al unui câine militar ucis în misiune a declarat că este trist că moartea unei fetițe palestiniene a fost mai puțin mediatizată
Articole online

Fostul dresor din armata israeliană al unui câine militar ucis în misiune a declarat că este trist că moartea unei fetițe palestiniene a fost mai puțin mediatizată

conflict

Fostul dresor din armata israeliană al unui câine militar ucis în misiune a declarat că este trist că moartea unei fetițe palestiniene a fost mai puțin mediatizată

Câinele fusese la datorie în sute de operațiuni, spun rapoartele locale, dar săptămâna trecută a fost ultima sa misiune. Zili a murit într-un schimb de focuri în Nablus, în Cisiordania, la începutul acestei săptămâni.

Unitatea lui Zili a avut un schimb de focuri cu trei presupuși militanți palestinieni, inclusiv cu Ibrahim Nabulsi, în vârstă de 26 de ani, un membru de rang înalt căutat al Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, potrivit BBC.

Nabulsi a fost ucis, împreună cu alți doi militanți, iar 40 de palestinieni au fost răniți. Câinele a fost singura pierdere israeliană raportată.

Curajul său a fost lăudat în Israel.

„Zili făcea parte din unitate, era apreciat și profesionist. Unitatea, dresorii de câini și luptătorii pe care i-a însoțit în numeroase misiuni operaționale îi vor simți lipsa”, a declarat premierul Yair Lapid.

Ben Silberstein, în vârstă de 29 de ani, fostul soldat al IDF care l-a antrenat pe Zili, a intrat pe Facebook pentru a-și aminti de câine și, de asemenea, pentru a sublinia ambiguitatea morală a tratamentului morții unui câine în contextul mai larg al victimelor civile din conflictul israeliano-palestinian.

„Trebuie să recunosc că inițial am simțit sentimente amestecate în legătură cu această poveste – pe de o parte, tristețe pentru pierderea unui câine pe care îl cunoșteam din ziua în care s-a născut și mândrie că numele său este împărtășit de atât de mulți oameni și este menționat ca un „erou””, a scris el.

Dar, a adăugat el:

„Sunt, într-adevăr, o persoană care se ocupă de câini, dar sunt, de asemenea, o persoană care se ocupă de oameni. Moartea unei fetițe de 5 ani mă întristează, indiferența față de moartea ei mă întristează”.

Se pare că Silberstein se referea la moartea fetiței de cinci ani, Alaa Qadoum, care se juca în fața casei unei rude din Fâșia Gaza când un atac aerian israelian a lovit strada și a ucis-o

Ea a fost una dintre victimele ultimelor lupte de la începutul acestei luni între Israel și militanții palestinieni cu sediul în Fâșia Gaza. Totul a început când forțele israeliene l-au asasinat pe comandantul Jihadului Islamic palestinian. Militanții au răspuns prin lansarea a sute de rachete asupra Israelului, majoritatea fiind doborâte de sistemul de apărare Iron Dome.

După trei zile de lupte, 49 de civili palestinieni au murit. Treizeci au fost uciși în timpul loviturilor israeliene, dintre care 17 civili, printre care trei fete, un băiat și patru femei. Lansările ratate de rachete palestiniene au ucis 19 persoane, dintre care 12 copii, potrivit unui raport al Haaretz.

„Realitatea în care trăim este o realitate în care un câine israelian care este ucis captează mai multă acoperire mediatică decât o fetiță palestiniană de 5 ani care a fost ucisă în Gaza”, a scris el pe Facebook.

„L-am iubit pe Zili”, a scris Silberstein, „știu că a făcut multe lucruri bune pentru a mă proteja pe mine și pe prietenii mei, atât în armată, cât și în afara ei. Chiar și acum – sper că mă ajută să aduc în discuție o problemă care este importantă pentru mine și care sper că mă va proteja și mai bine pe mine și pe prietenii mei în viitor. Fie ca amintirea lui să fie o binecuvântare”.

Alaa Qadoum a fost ucisă în jurul orei 16:30 pe 5 august de un atac aerian israelian în cartierul Shuja’iyya din orașul Gaza.

Trebuie să umanizăm victimele pentru a pune capăt conflictului, spune un fost soldat al IDF

Vorbind pentru Insider, Silberstein a declarat că a făcut postarea pe Facebook pentru a atrage atenția asupra a ceea ce crede că trebuie făcut pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

„Trebuie să vorbim despre victimele acestui conflict de ambele părți”, a spus el „Fie că este vorba de un câine, fie că este vorba de un copil de cinci ani din Gaza, fie că este vorba de un soldat israelian, de un civil israelian sau de un civil palestinian. Cred doar că trebuie să vorbim mai mult despre asta, doar așa putem ajunge la reconciliere între cele două popoare.”

El a adăugat că este important să ne concentrăm asupra a ceea ce înseamnă să trăim în mijlocul unui conflict perpetuu. El a descris comunități „rănite de anxietate”, chinuite de faptul că ei sau cei dragi lor ar putea fi uciși în orice moment.

Silberstein lucrează în prezent pentru Inițiativa de la Geneva, o organizație comună Israel-Palestina care depune eforturi pentru a pune capăt conflictului.

Registration

Aici iti poti reseta parola