Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Telegrama Ambasadei României la Tel Aviv, către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 070.814, 9 iulie 1974, secretă
Articole online

Telegrama Ambasadei României la Tel Aviv, către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 070.814, 9 iulie 1974, secretă

ambasada

Telegrama Ambasadei României la Tel Aviv, către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 070.814, 9 iulie 1974, secretă

[…]

Către tovarășul Cornel Pacoste

  1. Ambasadorul Republicii Federale Germania în Israel, Jesco von Puttkamer, ne-a comunicat că în discuțiile sale recente cu diverși reprezentanți israelieni a putut constata preocuparea și chiar îngrijorarea [pe care aceștia o manifestau] în legătură cu chestiunea palestiniană și cu comunicatul comun sovieto-american. [Israelienii] și-au exprimat temerile că SUA ar putea ajunge la anumite înțelegeri cu URSS în chestiunea palestiniană împotriva voinței Israelului și pe cheltuiala acestuia.

Jesco von Puttkamer [a adăugat] că a primit recent o notă de la ambasadorul vest-german la Washington care, într-adevăr, arată că poziția SUA față de palestinieni a căpătat noi nuanțe. Americanii vorbesc deschis despre necesitatea de a găsi o soluție pentru problema palestiniană în contextul rezolvării conflictului din Orientul Mijlociu și subliniază că ar trebui să existe un acord asupra formulei adecvate care să asigure participarea reprezentanților palestinieni la Conferința de Pace de la Geneva.

S.Z. Abramov, deputat și vicepreședinte al Knesset-ului, și Avigdor Dagan, șef de departament în cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe, ne-au declarat că americanii au fost nevoiți să cedeze în fața insistențelor sovietice, acceptând includerea în comunicatul comun a unor referiri la „interesele legitime” ale palestinienilor. Cu toate acestea, este dincolo de orice îndoială că există elemente noi în poziția americană, asupra cărora Israelul va cere clarificări. Din păcate, în acest moment, americanii evită să intre în detalii, ceea ce creează o anumită [stare] de incertitudine pentru Israel.

Avigdor Dagan ne-a spus că reprezentanții Departamentului de Stat [manifestă] o [anumită] tendință de a-i calma pe israelieni și de a le da asigurări că SUA vor ține cont de interesele Israelului. De asemenea, ei arată că SUA nu au acceptat propunerea Uniunii Sovietice ca în comunicatul [comun] să fie menționată OEP și participarea reprezentanților acesteia la Conferința de la Geneva. Guvernul israelian va dezbate aceste chestiuni în cadrul ședinței de guvern de la sfârșitul acestei săptămâni.

Tovarășul Sasha Hanin, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Israel, a menționat că partidul său [are] un punct de vedere favorabil asupra rezultatelor vizitei lui Nixon la Moscova, inclusiv a mențiunilor referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu. Oficialii israelieni, după ce inițial au ignorat implicațiile întâlnirii sovieto-americane pentru conflictul arabo-israelian, încep acum să manifeste îngrijorare și neliniște.

În unele comentarii din presă, [care] reflectă poziția cercurilor guvernamentale, există opinii potrivit cărora actualul comunicat sovieto-american se referă la drepturile legitime ale popoarelor din Orientul Mijlociu, inclusiv la interesele poporului palestinian, [care] preced drepturile privind dreptul la existență al statelor din regiune. Acest lucru poate fi interpretat ca [o dovadă] a dorinței [americanilor și sovieticilor] de a acorda o poziție mai proeminentă chestiunii palestiniene, decât cea acordată în comunicatul din 1973, care vorbea mai întâi despre drepturile statelor din regiune și apoi despre interesele popoarelor. Haaretz a relatat că un punct de vedere similar a fost exprimat de Yigal Allon în ședința cabinetului din 7 iulie, în care a prezentat un raport preliminar privind vizita președintelui Richard Nixon în URSS.

I. Covaci

Registration

Aici iti poti reseta parola