Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > ONU avertizează: Orientul Mijlociu e un butoi cu pulbere. Încep revoluțiile foametei?
Articole online

ONU avertizează: Orientul Mijlociu e un butoi cu pulbere. Încep revoluțiile foametei?

Planul mârșav al lui Putin funcționează

Odată cu invazia Ucrainei și sancțiunile occidentale, Putin a făcut tot ce i-a stat în putere să provoace o criză alimentară mondială interzicând exporturile rusești de cereale și blocându-le pe cele din Ucraina. iar planul pare să funcționeze. Un nou raport de joi prin Programul Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite avertizează că o combinație toxică a conflictului din Ucraina, perturbările economice cauzate de COVID-19 și volatilitatea climei, care are ca rezultat recolte proaste, duce prețul alimentelor la niveluri record.

Milioane de oameni, în pericol

PAM susține că milioane de familii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord se luptă să cumpere alimente de bază și că riscul de foamete e foarte mare.

„Reziliența oamenilor este într-un punct de rupere. Această criză creează valuri de șoc pe piețele alimentare care ating fiecare casă din această regiune. Nimeni nu este cruțat”, susține Corinne Fleischer, director regional WFP.

De exemplu, costul alimentelor de bază pentru o familie din Liban a înregistrat o creștere anuală de 351%, cea mai mare din regiune, urmată de Siria cu o creștere de aproape 100% și Yemen cu 81%.
Aceste trei țări sunt incredibil de dependente de importurile de alimente și sunt predispuse la deprecierea monedei. O secetă devastatoare a redus producția anuală de grâu a Siriei, în timp ce exporturile de cereale ale Ucrainei au încetat.

Orientul Mijlociu, dependent de cerealele din Rusia și Ucraina

Rusia și Ucraina asigură împreună un sfert din comerțul global cu grâu, aproximativ o cincime din porumb . Odată cu blocarea exporturilor din aceste țări, creșterea prețurilor și penuria încep să afecteze țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Datele Bloomberg arată că cele mai dependente țări de grâul din Ucraina sunt Egipt, Indonezia, Bangladesh, Pakistan și Turcia. Aceste țări sunt, de asemenea, cele mai predispuse la tulburări sociale.
Dacă Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU este corectă, prețurile alimentelor ar putea crește cu încă 20%, presând și mai mult pe gospodăriile din țările sărace.

Avertismentul WFP că milioane de familii din țările menționate mai sus se află într-un „punct de rupere” din cauza inflației rapide a alimentelor. E un avertisment clar că Primăvara Arabă 2.0 se apropie și Orientul Mijlociu ar putea fi afectat de enorme convulsii sociale, scrie zerohedge.com.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola