Un nou raport ONU acuză Israelul de instabilitatea din regiune
Conflictul israelo-palestinian rămâne unul dintre cele mai dificile conflicte din lume, iar o rezolvare pașnică în acest moment nu pare posibilă. În urma ultimului raport al ONU, prin care s-a format o comisie de anchetă mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului, specialiștii au ajuns la concluzia că statul israelian este principalul vinovat în conflictul cu palestinienii.
„Concluziile şi recomandările legate de cauzele profunde [ale conflictului] indică în imensa lor majoritate spre Israel, ceea ce noi analizăm ca fiind un indicator al naturii asimetrice a conflictului şi al realităţii unui stat care ocupă un altul”, scrie preşedinta comisiei, sud-africana Navanethem Pillay, fost Înalt Comisar pentru drepturile omului.
„Încetarea ocupării de teritorii de către Israel, în deplină conformitate cu rezoluţiile Consiliul de Securitate (al ONU), rămâne crucială pentru încetarea ciclului persistent de violenţe”, se arată în raport, primul redactat de această comisie.
„Ceea ce a devenit o situaţie de ocupaţie permanentă a fost citat de părţile implicate palestiniene, ca şi israeliene, drept una din rădăcinile tensiunilor repetate, ale instabilităţii şi prelungirii unui conflict, atât în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, cât şi în Israel”, adaugă raportul, potrivit Agerpres.
După primul Război Mondial, odată cu înfrângerea Imperiului Otoman, Maria Britanie a preluat controlul asupra zonei cunoscute sub numele de Palestina, locuită de o minoritate evreiască și o majoritate arabă.
Apariţia Israelului în anul 1948 i-a transformat pe palestinieni într-o populaţie „tolerată”. Examinând harta iniţială a teritoriilor palestiniene, putem observa că de-a lungul timpului acestea au început să se restrângă ca rezultat al acţiunilor militare şi a colonizărilor organizate de statul israelian.
În prezent, Israelul revendică întregul Ierusalim ca fiind capitala sa, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat palestinian. SUA sunt una dintre puținele țări care recunosc revendicarea Israelului.
ONU cere „încetarea ocupării de teritorii”
Documentul a fost prezentat înainte de publicare autorităţilor palestiniene şi celor israeliene. Acestea din urmă nu au reacţionat.
În schimb, în jur de 20 de studenţi şi de rezervişti ai armatei israeliene au manifestat marţi în faţa sediului din Geneva al Naţiunilor Unite împotriva publicării raportului.
Pentru a fi mai convingători, unii manifestanţi s-au deghizat în membri ai mişcării armate palestiniene Hamas, purtând cagule negre şi uniforme militare.
„Noi omorâm civili şi ONU ne protejează”, au scandat ei, în timp ce alţii purtau măşti cu efigia liderului Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.
Israelul este acuzat de către Autoritatea Palestiniană şi pentru faptul că bombardează, în timpul acţunilor sale militare în Fâşia Gaza, infrastructura civilă (reţeaua de apă, centralele electrice) transformând viaţa cotidiană a palestinienilor într-un calvar.