Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Talibanii încă mai vor cele 7 miliarde de dolari în fonduri înghețate deținute de SUA
Articole online

Talibanii încă mai vor cele 7 miliarde de dolari în fonduri înghețate deținute de SUA

talibani

Economiști de top spun că este „condamnabil din punct de vedere moral” și „nesăbuit” ca Biden să nu-i predea

Într-o scrisoare trimisă miercuri președintelui Joe Biden și secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, peste 70 de economiști și experți au susținut că banca centrală a Afganistanului are nevoie de aceste fonduri, care au fost înghețate după ce talibanii au preluat din nou puterea în august 2021, pentru a ajuta această țară în dificultate să depășească gravele probleme economice și umanitare.

Economiștii au scris în scrisoare că administrația Biden trebuie să ia „măsuri imediate”, subliniind că „toate cele 7 miliarde de dolari aparțin poporului afgan”. Fără aceste fonduri, au spus ei, banca centrală a Afganistanului nu poate funcționa, iar populația va continua să resimtă această povară.

„Guvernul taliban a făcut lucruri îngrozitoare, dar nu numai, tratamentul îngrozitor aplicat femeilor și fetelor, precum și minorităților etnice”, au spus scriitorii. „Cu toate acestea, este atât condamnabil din punct de vedere moral, cât și nesăbuit din punct de vedere politic și economic să se impună o pedeapsă colectivă unui întreg popor pentru acțiunile unui guvern pe care nu l-au ales.”

După ce talibanii au învins forțele armate afgane, au răsturnat guvernul susținut de SUA și au preluat puterea în Afganistan anul trecut, administrația Biden a înghețat rezervele de 7 miliarde de dolari pe care banca centrală a țării le avea în SUA, astfel încât grupul militant să nu poată accesa suma semnificativă și să o ia pentru ei înșiși sau să finanțeze activități nedorite în zonă. Alte aproximativ 2 miliarde de dolari în fonduri înghețate sunt deținute de alte țări.

În aproape un an de conducere talibană, țara s-a scufundat într-o catastrofă economică și umanitară devastatoare, ceea ce face ca fondurile înghețate ale băncii centrale să fie și mai importante ca o potențială scăpare pentru poporul afgan.

„Poporul afgan a fost făcut să sufere de două ori pentru un guvern pe care nu l-a ales”, au scris economiștii în scrisoarea adresată președintelui și secretarului Trezoreriei.

Biden a semnat un ordin executiv în februarie pentru a facilita deblocarea a 3,5 miliarde de dolari pentru a ajuta țara să treacă peste tensiunile economice și umanitare, dar această măsură a declanșat critici și apeluri din partea legislatorilor pentru ca președintele să returneze toate cele 7 miliarde de dolari băncii centrale a Afganistanului.

Registration

Aici iti poti reseta parola