Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Război total între islamiști! Talibanii au declanșat ofensiva
Caleidoscop

Război total între islamiști! Talibanii au declanșat ofensiva

Talibanii au lansat atacul luni, 15 noiembrie, o ofensivă puternică asupra pozițiilor din sudul țării ale Statului Islamic- Khorasan.

 Lupte grele se dau în provincia Kandahar din sudul Afganistanului, afirmă surse din poliție.

Operațiunea împotriva Statului Islamic-Khorasan a fost lansată în jurul miezului nopții și a continuat până dimineața, a declarat pentru AFP șeful poliției provinciale talibane Abdul Ghafar Mohammadi. „Până acum, patru luptători ai ISIS-K au fost uciși și 10 arestați (…) Unul dintre ei s-a aruncat în aer într-o casă”, a afirmat el.

Cel puțin 3 civili au fost uciși

Un membru al serviciului de informații taliban care a cerut s- nu-i fie dezvăluită identitatea a declarat pentru AFP că cel puțin trei civili au fost uciși în timpul confruntărilor. De la revenirea lor la putere la Kabul, pe 15 august, talibanii s-au confruntat cu un val de atacuri teroriste. Atacurile au fost dezlănțuite de ISIS-K, un grup care este activ în special în jurul orașului Jalalabad (Est). Filiala locală a ISIS-â a vizat, de asemenea, minoritatea șiită din Kunduz (nord-est), Kabul și Kandahar, unde un atac asupra unei moschei a făcut cel puțin 60 de morți la mijlocul lunii octombrie, notează Le Figaro.

IS-K, care a fost grav slăbit în 2019 de operațiunile armatei afgane și de rivalitatea cu talibanii, a început să se întărească odată cu retragerea trupelor americane.

Registration

Aici iti poti reseta parola