Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vizita premierului japonez Kishida la Kiev și noul ajutor anunțat pentru Ucraina!
Articole online

Vizita premierului japonez Kishida la Kiev și noul ajutor anunțat pentru Ucraina!

Japonia

Marți, premierul Japoniei a sosit la Kiev ca să se întâlnească cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, el devenind astfel primul lider japonez care vizitează o zonă de război și ultimul membru al Grupului celor Șapte State Industrializate (G 7) care ajunge în capitala Ucrainei pentru a-și exprima sprijinul.

Vizita premierului japonez Kishida la Kiev și noul ajutor anunțat pentru Ucraina!

Potrivit informațiilor transmise de canalul NHK și de Agenția Kyodo, sosirea lui Kishida survine în timp ce liderul chinez, Xi, are o serie de întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin. Este prima vizită a lui Xi în Rusia de după invadarea Ucrainei. Marți, demonstrându-și din nou sprijinul față de Moscova, într-un moment în care un mandat de arestare îl izolează tot mai mult pe liderul rus. Xi l-a invitat totodată pe Putin să viziteze China.

Această evidentă deosebire dintre cei doi lideri asiatici, care au întrevederi cu părțile adverse din conflictul dintre Rusia și Ucraina, a subliniat faptul că premierul Kishida împărtășește îngrijorările din Europa și din Asia de Est legate de securitate, cu accent pe dominația crescândă a Chinei, el demonstrându-și totodată eforturile de a dovedi că țara sa este un important stat asiatic aflat de partea Occidentului împotriva Rusiei.

Demersul a dovedit totodată modul în care, cel puțin deocamdată, guvernul de la Tokyo și-a abandonat vechile eforturi de a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia – o schimbare de strategie care a devenit evidentă încă din primele zile ale invaziei, când Japonia a ripostat în concordanță cu celelalte mari economii occidentale în privința sancțiunilor impuse Moscovei.

Demersurile Rusiei au stârnit o mare alarmă în Japonia, care, în consecință, și-a accelerat discuțiile pe tema politicilor sale de apărare și de securitate, deja inițiate în urma sporitelor amenințări teritoriale din partea Chinei. În decembrie, Japonia  și-a schimbat radical strategia de securitate și a adoptat modificări majore în bugetul pentru apărare – un demers dramatic, menit să mai eludeze din vechile sale măsuri pacifiste de după război.

Teama Japoniei pentru viitor

Kishida a avertizat de mai multe ori că s-ar putea ca Ucraina de azi să devină Eurasia de mâine, el exprimându-și temerile în privința forțelor din regiune care ar încălca normele internaționale, fără să menționeze  în mod explicit China – o țară care rămâne cel mai mare partener comercial al Japoniei. Vara trecută, atunci când președinta de atunci a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Japonia, China a lansat pentru prima oară cinci rachete balistice în apele teritoriale nipone, demersul părând să confirme astfel temerile lui Kishida.

În acest an, în calitate de președinte al grupului G-7, Kishida își va exprima respectul său față de Ucraina și față de felul în care ucrainenii înțeleg “să își apere patria sub conducerea lui Zelenski”, după cum afirmă ministerul.

În mai, Japonia va găzdui, la Hiroshima, reuniunea la nivel înalt a țărilor din cadrul Grupului celor Șapte State Industrializate (G- 7), la care invazia Rusiei și influența crescândă militară și economică a Chinei ar urma să se afle pe prima pagină a agendei discuțiilor.

Marți, Kishida s-a urcat într-un tren din Polonia, după ce plecase din India unde a avut o întrevedere cu premierul Narendra Modi. Biroul premierului nipon nu a anunțat anticipat deplasarea, dar discuțiile pe tema unei asemenea vizite avuseseră loc deja, având în vedere că, la începutul lunii ianuarie, Zelenski îi adresase lui Kishida o invitație.

După invazia Rusiei, Japonia s-a alăturat puterilor occidentale, exercitând presiuni asupra Moscovei prin sancțiuni și trimițând ajutoare Kievului.

Luna trecută, Japonia a promis să acorde Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de $5,5 miliarde, acesta adăugându-se celor $600 milioane oferite deja Kievului ca ajutor în urma invaziei. Japonia a luat totodată o decizie fără precedent, acceptând să primească refugiați ucraineni, în pofida îndelungatului său refuz de a-și deschide porțile în fața persoanelor evacuate din zone de conflict.

Vizita lui Kishida survine pe fondul întrevederilor pe care liderul chinez, Xi Jinping, le are cu președintele rus Vladimir Putin. Kishida intenționează ca, miercuri, să revină în Polonia, iar joi, ar urma să plece în Japonia.

Registration

Aici iti poti reseta parola