Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Suedia și Finlanda vor deveni „ținte legitime”, avertizează Moscova
Articole online

Suedia și Finlanda vor deveni „ținte legitime”, avertizează Moscova

nato-rusia

Suedia și Finlanda vor deveni „ținte legitime”, avertizează Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat NATO că a participat la conflictul din Ucraina, furnizând arme forțelor de la Kiev, într-un interviu difuzat zilele trecute.

„Ei trimit arme în valoare de zeci de miliarde de dolari în Ucraina. Aceasta este într-adevăr participare”, a spus președintele rus într-un interviu pentru postul Rossiya-1.

Finlanda și Suedia vor deveni „ținte legitime” ale „răzbunării” Rusiei odată ce vor deveni membre NATO, a avertizat, marți, ambasadorul rus la Stockholm, relansând retorica amenințărilor din partea Moscovei.

„După aderarea Finlandei și Suediei, lungimea totală a granițelor dintre Rusia și NATO aproape se va dubla”, argumentează ambasadorul Viktor Tatarinţev într-un text postat pe site-ul misiunii ruse din Suedia.

„Totuşi, dacă i se pare cuiva că acest lucru va îmbunătăți cumva securitatea Europei, fiți siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o țintă legitimă pentru măsurile de răzbunare ale Rusiei, inclusiv pentru cele de natură militară”, avertizează diplomatul într-o lung rechizitoriu împotriva aderării la alianță.

Avertismentul vine într-un moment în care Moscova a părut în ultimele luni că renunță la amenințările la adresa celor două state nordice, de la decizia lor istorică din luna mai 2022 de a solicita aderarea la Alianța Atlantică.

Candidaturile, care dau pagina unor decenii de neutralitate și apoi de menţinere în afara unor alianțe militare, sunt rezultatul direct al invaziei Rusiei în Ucraina.

Țară care se învecinează cu Rusia, Finlanda așteaptă doar ratificarea promisă de președintele Recep Tayyip Erdogan pentru aderarea la NATO

În ceea ce privește Suedia, candidatura sa s-a transformat într-o luptă diplomatică și se confruntă în prezent cu un veto din partea Ankarei, precum și cu o întârziere a ratificării acesteia de către Ungaria.

Cu toate acestea, Stockholmul încă speră să se alăture înainte de următorul summit NATO din iulie, la Vilnius.

După invadarea Ucrainei, opinia publică a oscilat dramatic în favoarea NATO, depășind sprijinul de 80% în Finlanda și apropiindu-se de două treimi în Suedia, potrivit sondajelor.

Dar pentru ambasadorul Rusiei la Stockholm, care s-a născut la Herson, în Ucraina de astăzi, Suedia „face un pas în abis”, dorind să adere la NATO.

Deplângând, printre altele, o decizie „pripită” fără referendum național, el a evocat riscul ca șefii NATO „să fi decis să intre pe deplin în conflict”.

„În acest caz, suedezii vor fi, fără îndoială, atrași și trimiși la moarte pentru interesele altora”, scrie Tatarinţev.

Registration

Aici iti poti reseta parola