O criză geostrategică la fel de profundă ca Războiul Rece
„Una dintre cele mai frecvente întrebări din ultimii ani despre relațiile dintre SUA și Rusia din ultimii ani a fost „am ajuns pe fundul genunii?”. Indiferent de cât de rele par lucrurile, cam la fiecare șase luni câțiva membri ai Congresului vin cu un nou pachet de sancțiuni sau cu alte amenințări pentru a mai înrăutăți puțin situația. După mulți ani de asta, se pare că există întotdeauna loc pentru ca relațiile să se prăbușească și mai mult. În jurul datei de 10 ianuarie, imediat după ce sezonul sărbătorilor din Rusia se încheie oficial, va exista o întâlnire la nivel înalt pentru a pune bazele unui acord solid, aprobat de ambele părți”, scrie Tim Kirby pe site-ul The Strategic Culture Foundation.
Rușii forțează redesenarea zonelor de influență
Din păcate pentru Europa de Est, o eventuală restabilire a relațiilor dintre Rusia și SUA nu e de bun augur, întrucât prețul îl vor plăti țările din această regiune, în primul rând Ucraina.
„Din punctul de vedere a rușilor, scrie Tim Kirby, există în sfârșit un motiv de optimismdat fiind că au ales o poziție dură și totuși Washington, înțelegând-o, a fost de acord să o discute. Deși diplomații și politicienii americani (precum și cei din alte țări) sunt foarte pricepuți să dea din cap timp de câteva ore, apoi să facă orice pentru iluzia că vor scoate din pălărie o ramură de măslin, de data aceasta poziția Rusiei este atât de clară, încât dacă lucrurile n-ar fi fost negociabile, Washington nici măcar nu s-ar fi deranjat să participe. S-ar fi mulțumit să asmută mass-media, acuzând rușii de X, Y și Z, decât să asculte o poziție pe care o consideră revoltatoareși să participe la ore întregi de negocieri. În esență, faptul că partea americană acceptă cel puțin să discute cerințele Rusiei este cu siguranță un pas pozitiv pentru Kremlin”.
Bătălia dintre Pax americana și o Ordine Mondială Multipolară
Ce s-ar putea negocia, totuși, având în vedere pozițiile diametral opuse ale celor două țări? Rușii vor o Ordine Mondială Multipolară în care ei să fie unul dintre poli. Pentru Washington, însă, această viziune e inacceptabilă, pentru că se opune direct monopolului lor/Pax Americana.
Pe baza acestei dorințe de a avea o Lume Multipolară și de a evita un scenariu care riscă să ducă la al treilea Război Mondial, rușii și-au exprimat acum poziția dură de a nu mai aceepta expansiunea NATO spre Est. Cererile rusești au fost clar exprimate de Russia Today: „Discuțiile, care urmează să aibă loc pe 10 ianuarie, se vor concentra pe două proiecte de tratate date deja publicității, care includ o listă de promisiuni pe care Rusia dorește să le obțină de la SUA și NATO. Pe lângă promisiunile că blocul nu se va extinde spre est, propunerile includ și sfârșitul cooperării cu țările post-sovietice, îndepărtarea armelor nucleare americane din Europa și retragerea trupelor și rachetelor NATO departe de granița rusă.”
Citind printre rânduri putem observa că ceea ce cere Moscova cu adevărat este retrasarea granițelor de influență dintre Rusia și Occident. Aceasta înseamnă că, dacă Washingtonul este de acord să oprească expansiunea NATO și să susțină regimurile-marionetă de pe teritoriul fostei URSS, atunci 10 ianuarie 2022 va fi data oficială de naștere a unei lumi multipolare.
Situația se va schimba radical și instantaneu în Ucraina
Când Biden a intrat în funcție în timpul acelui ciclu electoral ciudat, cei mai mulți experți se așteptau la o renaștere a Americii de odinioară. Scurta anomalie care a fost mandatul de patru ani al lui Trump, fără noi războaie, avea să se încheie cu siguranță. Dar perioada Biden a văzut o retragere neglijentă din Afganistan și trecerea de la lupta „Războiului global împotriva terorii” la tratarea cu Rusia și China – în esență ceea ce Trump dorea să se întâmple mai ales minus partea „Rusia”. Războiul global împotriva terorii, care a definit cu adevărat esența perioadei Pax Americana, tocmai a dispărut.
Mai mult, Biden a deblocat Nord Stream 2 și i-a determinat pe ruși să vorbească despre un semn de slăbiciune nemaivăzut până acum. Faptul că partea americană a citit cererile Rusiei de extindere și influență a NATO pe fostul lor teritoriu și a fost de acord să discute despre asta este de o importanță uriașă. Siria și Ucraina ar fi trebuit să blocheze Rusia în două noi scenarii de tip „Vietnam”. Siria s-a dovedit a fi o victorie relativ ieftină pentru Moscova, iar Ucraina nu pare să se concretizeze. Diferitele pachete de sancțiuni au fost atât de progresive încât au dat de timp economiei ruse capitaliste (sau capitaliste de stat) suficient pentru a se adapta și a prospera. Acum pare să nu mai rămână nimic SUA decât să amenințe (din nou) că va expulza Rusia dinSWIFT, dar chiar și recurgerea la această măsură pare că este dincolo de puterile reale ale lui Biden. â
Așa cum se vede, „problema rusească” este mult mai dificilă atunci când prostiile unui sistem comunist în stil Hruşciov sunt eliminate, America este în declin, iar Washingtonul ar putea fi foarte dispus să „le dea nenorociților ruși” controlul asupra tradiționalei șeptimi din suprafața lumii pe care o îngloba URSS pentru a închide această problemă. Rușii, în ciuda a ceea ce vă spune CNN, s-au concentrat asupra zonei lor de influență și au renunțat la celeitățile de „internaționalism” pe care le aveau sub comunism. Moscova va fi fericită că granițele sale sovietice vor fi restaurate în esență și că amenințarea NATO și a armele nucleare ale Americii vor fi ăndepărtate din noua lor sferă de influență .
În acest moment, ambele părți ar beneficia de redesenarea hărții, ceea ce înseamnă că un astfel de rezultat este foarte posibil, iar lumea noastră va trece printr-un nou proces de restructurare, notează strategic-culture.org.