Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA și aliații săi sunt blocați într-un ciclu violent cu milițiile susținute de Iran, care vor sânge, dar nu vor să escaladeze conflictul
Articole online

SUA și aliații săi sunt blocați într-un ciclu violent cu milițiile susținute de Iran, care vor sânge, dar nu vor să escaladeze conflictul

SUA

SUA și aliații săi sunt blocați într-un ciclu violent cu milițiile susținute de Iran, care vor sânge, dar nu vor să escaladeze conflictul

Un soldat american a fost ucis și mai multe trupe americane au fost rănite la sfârșitul lunii martie, când o presupusă dronă iraniană a lovit o bază din Siria. Incidentul a determinat SUA să efectueze o serie de lovituri mortale împotriva milițiilor susținute de Iran, care au răspuns apoi prin câteva alte atacuri împotriva bazelor coaliției din Siria.

Mai mulți experți au declarat pentru Insider că, în ciuda schimburilor regulate de focuri de acest gen, riscul de escaladare este relativ scăzut în acest moment, deoarece SUA și Iranul știu că există o limită până unde pot merge. Ambele părți au propriile interese strategice și niciuna dintre ele nu dorește să declanșeze o confruntare totală. Dar, chiar și așa, este posibil să se facă un calcul greșit, iar aceste schimburi mortale aproape că au trimis SUA și Iranul la război în urmă cu doar câțiva ani.

„Administrația Biden este foarte, foarte clară în ceea ce privește faptul că nu dorește o escaladare”, a declarat Dareen Khalifa, analist senior la International Crisis Group. „Iar cealaltă parte, de asemenea, nu vrea să împungă ursul”.

Cea mai recentă confruntare a început pe 23 martie, când o dronă explozivă cu o singură direcție a lovit o bază a coaliției în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, ucigând un contractor american și rănind cinci membri ai serviciului. Comunitatea serviciilor de informații a suspectat că drona era de origine iraniană.

Ca răspuns, două avioane de luptă F-15E ale Forțelor Aeriene ale SUA au efectuat lovituri aeriene mai târziu în acea seară împotriva instalațiilor Forțelor Quds ale IRGC din Siria, ucigând opt militanți susținuți de Iran. Forța Quds este o ramură a IRGC – sau Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – care la rândul său este o ramură a armatei iraniene, deși are tendința de a colabora îndeaproape cu milițiile regionale.

Milițiile susținute de Iran au ripostat apoi la aceste lovituri prin mai multe atacuri în ziua următoare împotriva bazelor coaliției din Siria, numite Green Village și Mission Support Site Conoco, rănind alte câteva trupe americane.

„Nu căutăm un conflict cu Iranul, nu căutăm o escaladare a conflictului cu Iranul”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing la 24 martie. Întrebat dacă Iranul este responsabil pentru uciderea contractorului american, el a spus că, deoarece Teheranul susține grupurile militante, „are responsabilitatea de a se asigura că acestea nu contribuie la insecuritate și instabilitate, dar este clar că continuă să facă acest lucru”.

Istoricul confruntării dintre cele două părți

Schimburile mortale dintre SUA și milițiile susținute de Iran de la sfârșitul lunii martie nu sunt o noutate, iar scânteile de violență între părți sunt un lucru obișnuit care se întâmplă de ani de zile. De la 21 ianuarie 2021, când președintele Joe Biden și-a preluat mandatul, aliații Teheranului au comis 83 de atacuri împotriva membrilor serviciilor americane în Irak și Siria, a declarat luna aceasta un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) pentru Insider. „Considerăm Iranul responsabil pentru aceste atacuri”, au spus aceștia.

„Ca răspuns la un model de atacuri iraniene și susținute de Iran împotriva personalului și instalațiilor americane din Irak și Siria și la amenințarea continuă a unor astfel de atacuri viitoare, Statele Unite au luat și, după caz, vor continua să ia măsuri militare împotriva IRGC și a afiliaților săi”, a declarat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, la 30 martie.

Modelul de violență care durează de ani de zile prezintă tendințe și creșteri care se întind pe durata administrațiilor prezidențiale și, uneori, funcționează într-un mod ciclic. De asemenea, implică un conflict obscur între Israel, un aliat-cheie al SUA, și dușmanul său regional, Iranul.

Registration

Aici iti poti reseta parola