Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un document de informații divulgat arată că Egiptul, un aliat de lungă durată al SUA, a plănuit în secret să furnizeze Rusiei 40.000 de rachete
Articole online

Un document de informații divulgat arată că Egiptul, un aliat de lungă durată al SUA, a plănuit în secret să furnizeze Rusiei 40.000 de rachete

Vladimir Putin

Un document de informații divulgat arată că Egiptul, un aliat de lungă durată al SUA, a plănuit în secret să furnizeze Rusiei 40.000 de rachete

Washington Post a obținut o serie de fișiere clasificate postate în februarie și martie pe platforma Discord. Unul dintre fișiere detalia conversațiile dintre oficiali egipteni la nivel înalt cu privire la vânzarea de arme către Rusia, potrivit Insider

Într-un document, El-Sisi îi instruiește pe oficiali să păstreze secrete transportul și producția în masă de arme, „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

Documentul strict secret, datat 17 februarie, prezintă discuții ale oficialilor egipteni despre cum să le furnizeze omologilor lor ruși praf de pușcă și artilerie din fabricile egiptene, potrivit Post.

Egiptul a fost un aliat de lungă durată al SUA, primind peste 1 miliard de dolari în ajutor militar anual, în timp ce, de asemenea, a aprofundat relațiile cu Moscova sub conducerea lui El-Sisi, conform Post.

Dezvăluirea raportată pentru prima dată de Post ar putea avea un efect de răcire a relațiilor dintre SUA și Egipt și ar putea duce la sancțiuni, dacă Egiptul a furnizat într-adevăr în mod ascuns armele către Rusia.

Săptămâna trecută, o sumedenie de documente clasificate ale SUA s-au scurs online, dezvăluind noi detalii despre campania Rusiei în Ucraina și detalii cheie despre armata ucraineană.

Încă nu este clar cine a divulgat documentele, ceea ce ar putea ridica probleme grave pentru SUA, deoarece unele documente includ analize clasificate despre China, defalcări detaliate ale strategiilor Rusiei și Ucrainei în război și informații despre surse confidențiale.

Pentagonul a transmis în mod oficial scurgerea de informații Departamentului de Justiție al SUA pentru a investiga acest caz

Ahmed Abu Zeid, ambasadorul Egiptului în SUA și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al țării, a declarat pentru Post că „poziția Egiptului de la început se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului față de Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU”. Continuăm să îndemnăm ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri.”

Oficiali americani din domeniul securității au declarat pentru Post că marea afacere cu arme nu a părut niciodată să se materializeze în ultimele luni.

Pentagonul nu a răspuns imediat solicitării Insider pentru comentarii.

Registration

Aici iti poti reseta parola