Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA, la un pas de a intra în incapacitate de plată. De câte ori a fost România în faliment național
Articole online

SUA, la un pas de a intra în incapacitate de plată. De câte ori a fost România în faliment național

Doar senatorii democraţi au aprobat textul proiectului de lege, cu 50 de voturi pentru şi 48 împotrivă, care ar creşte limita de îndatorare a ţării cu 480 miliarde de dolari şi i-ar permite să onoreze plăţile până la începutul lunii decembrie.

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, urmează să aprobe textul, probabil la jumătatea săptămânii viitoare.

Plafonul datoriei este suma maximă de îndatorare a Statelor Unite şi este fixat la puţin peste 28.000 de miliarde de dolari.

Această limită va fi atinsă pe 18 octombrie, potrivit Trezoreriei americane, citată de Agerpres.

SUA nu au mai fost, în decursul istoriei lor, în incapacitate de plată

Eveniment catastrofal

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarant săptămâna trecută că banca se pregătește pentru o eventuală intrare în incapacitate de plată a SUA, chiar dacă Congresul va evita, conform așteptărilor, acest eveniment „potențial catastrofal”, prin ridicarea plafonului de îndatorare.

Dimon a declarat că JPMorgan a început să facă scenarii pentru modul în care o eventuală incapacitate de plată ar afecta piețele financiare, ratele de capital, contractele cu clienții și ratingurile de credit ale Americii.

Este un lucru pe care Dimon spune că banca l-a mai făcut în timpul precedentelor situații limită legate de plafonul de îndatorare.

„De fiecare dată când apare această problemă, se rezolvă, dar nu ar trebui să ajungem niciodată atât de aproape”, a declarat Dimon.

„Cred pur și simplu că toată chestiunea asta este greșită și că într-o zi ar trebui să avem o lege și să scăpăm de plafonul datoriei. Este vorba doar de politică”.

România

România a intrat de două ori în faliment național dupa cel de-A lDoilea Război Mondial, în 1981 și 1986, și de trei ori în decursul existenței sale ca stat.

Romania a intrat prima dată ăn incapacitate de plată in 1933, pe fondul Marii Crize din perioada 1929-1933.

În istoria recentă, țara noastră a fost la un pas de faliment în 1997, când rezervele BNR se aflau la un nivel foarte redus.

Atunci, România a reușit să evite intrarea în incapacitate de plată datorită banilor primiți din privatizarea operatorului național de telefonie fixă Romtelecom, care a fost vândut către compania elenă OTE.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola