Falimentul său are un efect de bulgăre de zăpadă asupra altor bănci, în special a celor din Germania, care abia mai rezistau crizei.
În 1929, avusese loc faimosul crah de pe Wall Street, ducând la o retragere masivă a lichidităților din Statele Unite.
Băncile europene, care se finanțau pe termen scurt cu afluxul de lichidități americane, se aflau așadar în dificultate din 1929.
În 1931, criza ajunsese la paroxism în Europa, în special ca urmare a restrângerii schimburilor comerciale cu Statele Unite.
Falimentul Kreditanstalt, comparat adesea cu cel al băncii Lehman Brothers, din 2008, pune capac crizei.
Kreditanstalt era principala bancă a Austriei. Ea deținea jumătate din economia națională. Falimentul său este consecința firească a crizei care făcea ravagii în Austria, după Primul Război Mondial, după spargerea Imperiului Austro-Ungar.
Dificultățile punerii în aplicare a unui proiect de uniune vamală între Austria și Germania reprezintă și ele o cauză importantă a falimentului Creditanstalt.
Iar tergiversările guvernului de la Viena de a încerca să salveze principala bancă a țării, cerând sprijin și din partea altor țări, nu au făcut decât să agraveze situația.
Franța, singura mare putere care dispunea la vremea respectivă de un excedent financiar, tergiversează și ea intervenția în sprijinul băncii austriece. Parisul îi cerea Vienei să renunțe mai întâi la proiectul de uniune vamală cu Berlinul.
Ca urmare, panica se instalează, iar capitalurile încep să fugă din Austria și Germania. Însă, ceea ce reușesc prin această fugă este doar să răspândească criza.
Aberația face ca, în final, banca Kreditanstalt să fie salvată, însă între timp criza se întinsese în toată Europa. Producția germană scade cu 40%. Salariile se prăbușesc, șomajul și inflația explodează.
Pe acest fond de criză economică și de instabilitate politică, înflorește extremismul.
Douăzeci de luni mai târziu, Adolf Hitler va fi ales cancelar. Condițiile pentru declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial începeau să se înșire inexorabil pe ața istoriei.