Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Israelul refuză în continuare să sprijine militar Ucraina. Motivul este strâns legat de Rusia
Articole online

Israelul refuză în continuare să sprijine militar Ucraina. Motivul este strâns legat de Rusia

Israel

Iată de ce Israelul, una dintre cele mai puternice forțe militare, nu înarmează Ucraina, în ciuda unui impuls global în acest sens. Are o altă luptă în atenție.

Israelul refuză în continuare să sprijine militar Ucraina. Motivul este strâns legat de Rusia

De când forțele rusești au lansat o invazie pe scară largă în Ucraina, în urmă cu aproape un an, SUA și țările partenere au oferit Kievului zeci de miliarde de dolari în asistență de securitate pe scară largă, potrivit unei analize Insider

Dar Israelul, un aliat important al NATO și al armatelor occidentale, a refuzat până acum să trimită arme în Ucraina, în ciuda presiunilor în acest sens, alegând în schimb să își concentreze eforturile pe furnizarea de ajutor umanitar.

Experții din Orientul Mijlociu spun că acest lucru se datorează faptului că Israelul are o relație complicată cu Rusia și colaborează cu această țară pentru a desfășura operațiuni în Siria vecină. În același timp, Israelul a reușit să găsească adesea un echilibru între interesele marilor puteri globale și propriile interese pentru a evita conflictul.

În februarie 2022, Israelul a fost cel mai mare beneficiar cumulat al asistenței externe americane – cea mai mare parte sub formă de sprijin militar. De asemenea, se mândrește cu una dintre cele mai puternice armate din lume, înarmată cu drone, avioane de luptă avansate și chiar cu arme nucleare, deși acest lucru nu este recunoscut în mod deschis.

SUA și aliații săi se așteptau ca Israelul să susțină Ucraina atunci când Rusia a invadat-o, dar țara a întârziat să îl condamne pe președintele rus Vladimir Putin și atacul neprovocat asupra vecinului său.

Încă din primele zile ale războiului, Israelul a furnizat ajutor umanitar și echipamente pentru forțele de urgență – eforturi care au continuat sub noul guvern de dreapta condus de premierul Benjamin Netanyahu. Dar țara nu a oferit ajutor militar letal direct Ucrainei, în ciuda rugăminților din partea conducerii de la Kiev.

Relația complicată din Orient

Relația complicată a Israelului cu Rusia are multiple dimensiuni. Pentru început, Israelul găzduiește mari comunități rusești și ucrainene, în timp ce ambele țări găzduiesc populații evreiești.

„Cum te descurci cu țări – care au comunități evreiești – și care se ceartă între ele?” a declarat pentru Insider Yossi Mekelberg, membru asociat al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul Chatham House, cu sediul în Marea Britanie. „Trebuie să ai grijă cum acționezi fără să pui în pericol una sau alta dintre comunitățile evreiești”.

Dar problema care rămâne în prim-plan atunci când vine vorba de reticența Israelului de a trimite ajutor militar Ucrainei implică Siria vecină și un conflict obscur între Israel și dușmanul său regional, Iranul.

Rusia controlează o mare parte din spațiul aerian deasupra Siriei sfâșiate de război și permite Israelului să desfășoare operațiuni care vizează activele legate de Iran și livrările de arme către partenerii săi regionali, cum ar fi Hezbollah, cu sediul în Liban – care este desemnată ca organizație teroristă străină de către Departamentul de Stat al SUA.

„Rusia nu încearcă să doboare avioanele israeliene, iar avioanele israeliene nu încearcă să distrugă bateriile antiaeriene rusești”, a declarat pentru Insider Jon Alterman, director al Programului pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Chiar dacă Moscova permite Israelului să limiteze influența iraniană în Siria, Rusia și Iranul și-au sporit legăturile militare și sprijinul pe parcursul războiului din Ucraina. Teheranul a furnizat Kremlinului drone sinucigașe, pe care forțele rusești le-au folosit pentru a bombarda orașele ucrainene și infrastructura civilă a țării.

Un oficial britanic de rang înalt a declarat în decembrie că Rusia căuta, de asemenea, o aprovizionare masivă cu rachete balistice din partea Iranului și că era pregătită să ofere în schimb sprijin militar „fără precedent” acestei țări.

Comportamente „contradictorii” și „paradoxale

În teorie, amenințarea reprezentată de cooperarea dintre Rusia și Iran în acest spațiu ar părea să fie cel mai probabil impulsul pentru ca Israelul să ofere sprijin suplimentar Ucrainei, a declarat Alterman, dar Israelul este reticent să piardă libertatea de acțiune pe care o are în Siria, deoarece percepe Hezbollahul ca fiind un pericol imens.

„Ar fi nevoie de foarte mult pentru ca Israelul să simtă că ar trebui să pună în pericol libertatea de acțiune împotriva acestor eforturi de reaprovizionare care trec prin Siria”, a spus el. Așadar, chiar și cu aceste legături militare din ce în ce mai strânse între Moscova și Teheran, Israelul nu a făcut eforturi pentru a dota Ucraina cu ajutorul letal necesar pentru a învinge Rusia.

Relațiile internaționale au ocazional un comportament „contradictoriu” și „paradoxal”, a explicat Mekelberg – o politică ar putea să nu aibă prea mult sens în ansamblu, dar funcționează pentru un caz specific, chiar dacă aceasta contrazice o poziție în altă problemă.

Un alt exemplu al acestui comportament contradictoriu este faptul că Rusia nu dorește ca Iranul să aibă prea multă influență în Siria și este fericită că Israelul își desfășoară operațiunile în țară. Ar fi putut opri comportamentul israelian cu mult timp în urmă dacă ar fi vrut, a adăugat Mekelberg.

„Fiecare țară are un set complicat de interese, așa că Israelul și Rusia au o anumită înțelegere. Dar ai putea argumenta că Rusia și Iranul cooperează într-o serie de moduri, unele dintre acestea fiind considerate amenințătoare de Israel, deoarece Israelul consideră Iranul atât de amenințător”, a declarat Alterman. „Așadar, mi se pare că ceea ce face Israelul și ceea ce Israelul se așteaptă ca țările să facă este să echilibreze între parteneri și între interese, astfel încât nimeni să nu primească sută la sută din nimic.”

Răspunsul Israelului la războiul din Ucraina nu pare să fie un motiv major de îngrijorare la Washington și nu este singura țară cu legături solide cu SUA – precum Coreea de Sud și India – care a evitat să trimită direct ajutor letal Ucrainei.

Registration

Aici iti poti reseta parola