Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA, aliații săi și Coreea de Nord sunt la o singură mișcare greșită de dezastru
Articole online

SUA, aliații săi și Coreea de Nord sunt la o singură mișcare greșită de dezastru

Bomba atomică

SUA, aliații săi și Coreea de Nord sunt la o singură mișcare greșită de dezastru

Această tendință a continuat în acest an, inclusiv la sfârșitul lunii februarie, când Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică intercontinentală și rachete de croazieră, iar SUA și Coreea de Sud au organizat un exercițiu de masă cu tematică nucleară și au efectuat un exercițiu aerian comun deasupra peninsulei, după cum relatează Insider

Joi, Phenianul a mai lansat o rachetă balistică. Scenariul nu dă semne de relaxare, întrucât ambele părți susțin că desfășoară acțiuni defensive în fața unor adversari agresivi și s-au angajat să continue aceste operațiuni.

Potențialul ca acest scenariu să scape de sub control din cauza unui incident de depășire a limitelor, chiar și unul neintenționat, implică un risc care depășește cu mult orice potențial beneficiu care ar putea fi obținut prin continuarea pe calea actuală.

Tragerea eronată a rachetelor de către Coreea de Nord în apropierea vecinilor săi implică pericolul inerent că ar putea avea loc o ratare a focului care să ucidă civili sau personal militar. O situație comparabilă ar putea apărea dacă una dintre părți ar confunda exercițiul militar al celeilalte cu un act de război. Oricare dintre aceste circumstanțe ar atrage după sine un răspuns din partea națiunii afectate și ar putea dezgheța Războiul din Coreea.

Lumea a trecut recent printr-o spaimă similară acestor scenarii ipotetice, când o rachetă antiaeriană ucraineană a ucis accidental doi civili în Polonia, stârnind temeri că Rusia a atacat un membru NATO și că articolul 5 va fi invocat. Din fericire, a prevalat calmul, eroarea a fost dezvăluită, iar al treilea război mondial a fost evitat.

Nu există nicio garanție că o situație similară în Coreea s-ar desfășura în același mod

Reînceperea unui conflict în Coreea ar modifica radical status quo-ul geopolitic în Asia de Est, ar zdruncina, fără îndoială, China și ar împinge SUA, Coreea de Sud și, posibil, Japonia, să cheltuiască o mare cantitate de resurse într-un război care ar avea ca rezultat pierderi militare și civile masive.

Această perspectivă ar trebui să îi determine pe factorii de decizie politică din SUA să se gândească la motivele pentru care aleg să meargă mai departe cu abordarea actuală față de Coreea de Nord. Nu trebuie să simpatizăm cu regimul Kim pentru a realiza că, costurile unui război nu merită obiectivul nerealist de denuclearizare a Coreei de Nord. Rezultatele deceniilor trecute, petrecute răsturnând guverne nesuferite, ar fi trebuit să ne arate clar că aceste aventuri nu merg niciodată conform planului.

Amenințarea pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru interesele americane poate fi diminuată prin reducerea riscului unui conflict inutil, prin relaxarea situației din peninsulă.

În prezent, SUA găzduiește 28.500 de militari în Coreea de Sud, împreună cu unele dintre cele mai avansate aeronave și echipamente disponibile. Prezența acestor forțe în peninsulă, împreună cu exercițiile la care participă, se află în prim-planul justificării Phenianului pentru testele provocatoare continue de rachete.

Luarea de măsuri pentru a reduce sau chiar a elimina complet prezența și acțiunile militare americane în Coreea ar contribui la relaxarea situației, refuzând Coreei de Nord acest subiect de discuție și, în ciuda obiecțiilor, nu ar lăsa Coreea de Sud fără apărare în fața invaziei nord-coreene și nici continentul american mai vulnerabil la rachetele sale.

Coreea de Sud menține o armată mare și modernă care și-a ținut ochii ațintiți asupra paralelei 38 de când au încetat luptele și are puterea economică pentru a se asigura că poate dezvolta sau achiziționa echipamente militare de cel mai înalt nivel.

Japonia s-a angajat recent într-o expansiune militară majoră, cu scopul de a-și transforma forțele de autoapărare într-o armată mai bine echipată pentru a face față amenințărilor regionale prin creșterea cheltuielilor de apărare, a gradului de pregătire și a capacităților de descurajare. De asemenea, SUA ar rămâne în siguranță în fața Coreei de Nord.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola