Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Nord amenință că va transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”
Articole online

Coreea de Nord amenință că va transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”

Kim Jong-un

Coreea de Nord amenință că va transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”

Armata sud-coreeană a detectat luni lansarea a două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune atribuite Coreei de Nord. Potrivit Statului Major interarme din Seul, rachetele au fost trase „din zonele Sukchon, provincia Phenian de Sud, între orele 7:00 și 7:11 în această dimineață [între 23:00 și 23:11, duminică, ora Parisului]”, o regiune situată la nord de Phenian, capitala Coreei de Nord.

La scurt timp după aceea, Coreea de Nord a emis o declarație în care spunea că a „tras de două ori mai multe lansatoare de rachete de 600 mm” în Marea de Est, referindu-se la întinderea de apă cunoscută și sub numele de Marea Japoniei.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că prima rachetă a atins altitudinea maximă de 100 de kilometri și a zburat până la 400 de kilometri, în timp ce a doua rachetă a ajuns la o altitudine de aproximativ 50 de kilometri și a parcurs o distanță de 350 de kilometri. Tokyo a condamnat lansările, numindu-le o amenințare la adresa păcii și securității Japoniei și a comunității internaționale.

Aceste tiruri au loc înaintea noilor manevre militare comune ale Washingtonului și Seulului, programate în cursul acestei săptămâni, pentru a îmbunătăți răspunsul în cazul unui atac nuclear nord-coreean. Deja sâmbătă, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) – un Hwasong-15 – în semn de avertizare pentru Statele Unite și Coreea de Sud. Tirul a fost condamnat duminică de secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, care a cerut Phenianului, într-un comunicat de presă, să pună capăt acestor „acte de provocare”.

Kim Yo-jong, sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a amenințat, luni, că va riposta împotriva exercițiilor militare comune ale Seulului și Washingtonului, pe care Phenianul le consideră o repetiţie la invazia Coreei de Nord. „Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de tipul de acțiuni ale forțelor americane”, a spus ea într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă KCNA.

Coreea de Nord și-a felicitat soldații pentru „exercițiul de tragere” desfășurat sâmbătă, dar analiștii sud-coreeni au subliniat că întârzierea de nouă ore dintre ordin și lansare nu a fost deosebit de rapidă. Kim Yo-jong a respins aceste critici drept „o încercare de a subestima pregătirea forțelor balistice ale Republicii Populare Democrate Coreea [RPDC]”.

Registration

Aici iti poti reseta parola