Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA a anunţat că diplomaţia nu este ultima opţiune în privinţa Iranului
Articole online

SUA a anunţat că diplomaţia nu este ultima opţiune în privinţa Iranului

Iran

SUA a anunţat că diplomaţia nu este ultima opţiune în privinţa Iranului

Acordul, încheiat la Beijing săptămâna aceasta în timpul ceremonialului Congresului Național al Poporului, reprezintă o victorie diplomatică majoră pentru chinezi, confirmând faptul că statele arabe din Golful Persic simt retragerea lentă a SUA din Orientul Mijlociu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că metoda prioritară pentru oprirea programului nuclear al Iranului este diplomaţia, dar dacă Teheranul nu va dori, atunci vor exista și alte opțiuni.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de acţiune” a spus ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, în cadrul conferinţei de presă comună de la Tel Aviv, cu secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, referitor la programul nuclear al Iranului, ceea ce a determinat orientarea atenţiei către capitala SUA, Washington.

Opinia SUA-Israel în privința programului nuclear al Iranului

În cadrul briefingului de presă, amintind declaraţiile lui Gallant, corespondentul Agenţiei Anadolu a adresat întrebarea:

„În ceea ce priveşte programul nuclear al Iranului şi dumneavoastră simţiţi aceeaşi urgenţă ca şi Israelul?”, iar răspunsul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a fost că şi SUA acceptă că programul nuclear iranian este un proces urgent şi că îşi respectă promisiunea de a nu permite Iranului să obţină arma nucleară.

Price a subliniat:

„Calea cea mai eficace pentru a ne îndeplini această promisiune este diplomaţia. O soluţie durabilă şi corectă pentru problemele care îşi au originea în programul nuclear al Iranului este posibilă numai prin diplomaţie. Întotdeauna diplomaţia va fi alegerea noastră, dar dacă în faţa noastră este un interlocutor care nu doreşte găsirea unei soluţii, diplomaţia nu va fi ultima noastră opţiune.”

La întrebarea corespondentului „Se vede că în problema urgenţei sunteţi în acelaşi punct cu Israelul, dar metodele sunt diferite. Credeţi că aveţi o poziţie diferită de a Israelului în privinţa Iranului?”, Price a spus că abordările sunt discutate cu Israelul la cel mai înalt nivel şi că sunt cunoscute şi opiniile Israelului în această privinţă.

Registration

Aici iti poti reseta parola