Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Stupida moarte a autoarei romanului Pe aripile vântului, tipărit pe 30 iunie 1936
Articole online

Stupida moarte a autoarei romanului Pe aripile vântului, tipărit pe 30 iunie 1936

Autoarea cărţii a devenit o celebritate peste noapte. Până la sfârşitul anului, tirajul a atins numai în Statele Unite cifra de un milion şi jumătate de exemplare.

În 1937, autoarei i s-a decernat premiul Pulitzer, iar Asociaţia culturală din New York i-a acordat Medalia de Aur.

Romanul, tipărit pe 30 iunie 1936, a fost tradus în 27 de limbi, iar faima lui a continuat să crească în următoarele decenii.

Autoarea şi-a dat acordul pentru ecranizarea romanului în schimbul unei sume de 50.000 de dolari.

Filmul realizat, purtând acelaşi titlu, „Pe aripile vântului”, a apărut doar trei ani mai târziu şi a devenind unul dintre filmele clasice ale cinematografiei mondiale, cu un foarte mare succes la public, câştigând opt premii Oscar şi două premii speciale Oscar.

Viața și moartea

Celebra scriitoare Margaret Mitchell s-a născut la 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Georgia.

A urmat cursurile Seminarului Washington din Atlanta şi ale Colegiului Smith din Northampton, Massachusettes.Margaret Mitchell.

Între anii 1922-1926, Margaret Mitchell a publicat în paginile Atlanta Journal, peste 130 de articole.

După retragerea sa de la ziar, a început să lucreze la singura ei carte, un roman despre războiul civil din SUA şi despre reconstrucţie.

În iulie 1935, editura Macmillan din New York i-a oferit un avans de 500 de dolari şi plata a 10% din drepturile de autor.

Mitchell s-a apucat să finalizeze manuscrisul, schimbând numele personajelor (Scarlett era Pansy în versiunile anterioare), tăind şi rearanjând capitole şi, în cele din urmă, numind cartea „Pe aripile vântului”, o frază din „Cynara!”, un poem preferat al lui Ernest Dowson.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Mitchell face parte din Crucea Roșie, iar în 1943 înființează Recreation Room pentru soldații din Piedmont Park.

După război ea se întoarce acasă hotărâtă să reînceapă să scrie.

Margaret Mitchell a decedat la 48 de ani, în 1949, ca urmare a unui accident de mașină.

În seara de 11 august 1949, în Atlanta, un taximetrist beat, aflat pe contra-sens, nu o vede în timp ce Margaret și soțul său traversează strada și o lovește cu mașina.

Se stinge din viață, în 16 august 1949, după cinci zile

Registration

Aici iti poti reseta parola