Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 9 septembrie – ziua în care a avut avanpremiera surpriză a filmului Pe aripile vântului. Cine au fost primii spectatori
Articole online

9 septembrie – ziua în care a avut avanpremiera surpriză a filmului Pe aripile vântului. Cine au fost primii spectatori

Producătorul David O. Selznick s-a așezat în spate și a observat reacția publicului la filmul său foarte așteptat și extrem de controversat. Filmul a fost lansat câteva luni mai târziu.

În vara anului 1936, Selznick a cumpărat drepturile asupra romanului lui Margaret Mitchell despre războiul civil din sud, pentru o sumă fără precedent de 50.000 de dolari.

L-a angajat imediat pe regizorul George Cukor, iar castingul a început în toamnă.

Selznick a lansat o căutare de talente la nivel național, sperând să găsească o nouă actriță care să o interpreteze pe Scarlett. Între timp, a pus scriitori să lucreze la scenariu.

Un an mai târziu, Selznick încă nu găsise o actriță și nici nu primise un scenariu satisfăcător. În mai 1938, cu bugetul tot mai mic, Selznick a încheiat un acord cu MGM.

El a vândut drepturile de distribuție la nivel mondial către studio pentru 1,5 milioane de dolari, iar MGM a fost de acord să i-l împrumute pe marele Clark Gable.

Filmările au început în cele din urmă pe 10 decembrie 1938, deși Scarlett încă nu fusese găsită.

Actrița britanică Vivien Leigh, proaspăt sosită din Londra, a mers platou pentru a-și vizita agentul, Myron Selznick, fratele producătorului.

David O. Selznick i-a cerut s-o testeze pentru Scarlett. În ianuarie, Leigh a semnat ca Scarlett, iar Leslie Howard în rolul lui Ashley Wilkes și, în cele din urmă, au început filmările principale.

Până în februarie, însă, au existat probleme pe platou. Gable s-a certat cu regizorul și, până pe 14 februarie, Victor Fleming îl înlocuise pe George Cukor. Filmările principale s-au încheiat la 27 iunie 1939.

Pe aripile vîntulu a a avut premiera oficială la Atlanta pe 15 decembrie 1939 și a devenit un hit instantaneu, bătând toate recordurile de box-office.

Filmul a fost nominalizat la mai mult de o duzină de premii Oscar și a câștigat nouă, printre care cea mai bună film, cel mai bună scenariu, cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar (care a revenit lui Hattie McDaniel, prima actriță afro-americană care a câștigat premiul).

Filmul a fost restaurat digital și sunetul remasterizat pentru relansarea din 1998 de către New Line Pictures.

În timp ce filmul a obținut numeroase premii, el a atras critici pentru romantismulcu care a zugrăvit Sudul sclavagist.

Registration

Aici iti poti reseta parola