Cercetătorii au analizat Piatra Altarului de la Stonehenge și au stabilit că are o compoziție chimică similară cu cea a pietrelor găsite în nord-estul Scoției.
Cercetătorii cunosc acum regiunea exactă din Scoția de unde provine Piatra Altarului de la Stonehenge
Descoperirea, care face parte dintr-un nou studiu publicat miercuri (14 august) în revista Nature, oferă dovezi suplimentare conform cărora constructorii imensului monument ar fi utilizat metode avansate pentru a transporta piatra de aproximativ 6 000 de kilograme de la locul său inițial la locul său actual din sudul Angliei, unde se află acum în cercul interior al Stonehenge, potrivit unei declarații a Universității Aberystwyth din Țara Galilor.
Ani de zile, s-a crezut că Piatra Altarului provine din Țara Galilor. Cu toate acestea, o analiză din 2023 a pietrei a stabilit că aceasta ar fi putut proveni din nordul Scoției, deoarece conținea cantități mari de bariu, similar cu alte pietre din acea zonă. Această descoperire i-a ajutat pe cercetători să restrângă adevărata origine a pietrei:
„Piatra altarului a fost întotdeauna grupată cu celelalte pietre albastre, care sunt pietrele mai mici din inel”, a declarat pentru Live Science coautorul studiului, Nick Pearce, profesor de chimie geologică la Universitatea Aberystwyth.
„Mult timp s-a crezut că pietrele albastre puteau fi găsite doar în părțile sudice ale Regatului Unit, cum ar fi sudul Țării Galilor. După examinarea pietrelor, nu se potrivea faptul că Piatra Altarului era din Țara Galilor.”
Pentru această nouă analiză, cercetătorii au studiat granulele minerale din două fragmente ale Pietrei Altar
Cercetătorii au arătat că aceasta conține o abundență de minerale precum zircon, apatită și rutil. Cercetătorii au descoperit că această compoziție minerală se potrivește cu cea a rocilor din Bazinul Orcadian, o zonă care cuprinde nord-estul Scoției, precum și insulele Orkney și Shetland și se află la aproximativ 750 de kilometri de Stonehenge în prezent, potrivit declarației.
De asemenea, ei au stabilit că unele dintre granulele minerale ale Pietrei Altarului au o vechime cuprinsă între 1 și 2 miliarde de ani.
„Am reușit să obținem o amprentă a vârstei rocii”, a spus Pearce. „Se potrivește perfect cu rocile sedimentare din Bazinul Orcadian din Scoția”.
Cum au reușit creatorii Stonehenge să transporte piatra enormă pe o distanță atât de mare?
Pearce estimează că pietrele masive care alcătuiesc Stonehenge au fost amplasate în jurul anului 2600 î.Hr., potrivit declarației.
„Dacă piatra altarului provine de pe una dintre insule, aceasta și-ar fi început călătoria pe apă și ar fi implicat transport maritim și terestru”, a spus Pearce.
În timp ce cercetătorii pot doar să speculeze cu privire la călătoria pietrei, ei cred că transportul unei încărcături atât de grele ar fi necesitat o „coordonare societală” între bazinul Orcadian și sudul Angliei, care ar fi putut implica o „rută de transport maritim”, potrivit declarației.
„Acest lucru schimbă în mod clar ceea ce știm despre locul de unde a venit”, a spus Pearce. „Coordonarea acestui lucru ar fi implicat probabil sute de oameni. Trebuie să fi avut un motiv întemeiat pentru a transporta ceva care cântărește 6 tone atât de departe.”