Rămășițele unor statui antice din bronz, inclusiv șerpi sculptați de până la 35 de centimetri lungime, au fost găsite într-un izvor termal din Italia.
O nouă descoperire în Italia
Arheologii din Italia au săpat mai adânc într-un izvor termal care a fost folosit, în urmă cu peste două milenii, de un popor cunoscut sub numele de etrusci ca loc sacru.
Situat la San Casciano dei Bagni, un municipiu aflat la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de Roma, izvorul a început să fie folosit pentru ofrande votive, sau ofrande oferite în speranța unei protecții sau intervenții divine, încă din secolul al III-lea î.Hr., potrivit unui comunicat tradus al Ministerului Culturii din Italia. Oamenii care îl foloseau erau cunoscuți sub numele de etrusci, care prosperau în Italia de acum aproximativ 2.600 de ani. Etruscii au fost cuceriți și asimilați treptat de Republica Romană, pe măsură ce aceasta se extindea.
Chiar și după ce romanii au preluat controlul deplin asupra zonei, izvorul a continuat să fie folosit pentru ofrande, iar unele dintre vestigiile excavate au inscripții scrise în latină.
Câteva chiar îl laudă pe împăratul roman, numindu-l o persoană divină
Arheologii excavează izvorul din 2019, iar anterior au raportat că au găsit peste 20 de sculpturi uimitoare din bronz și mii de monede. Cele mai recente descoperiri făcute în timpul săpăturilor din 2024 la izvor includ mai multe statui de șarpe din bronz care au fost găsite în unele dintre cele mai adânci depozite ale izvoarelor. Statuile au dimensiuni diferite, cea mai mare măsurând 90 de centimetri lungime. Aceste statui de șarpe ar fi putut fi plasate în izvor pentru a acționa ca protectori ai zonei, se arată în declarație.
De asemenea, echipa a găsit o serie de alte statui, inclusiv un corp masculin nud găsit tăiat în două. Acesta conține o inscripție scrisă în latină care spune că statuia este de la un bărbat pe nume „Gaius Roscius”, care o dedică izvorului. Faptul că a fost tăiată în două poate avea legătură cu presupusele puteri vindecătoare ale izvorului, se arată în declarație.
O altă statuie mică, posibil cea a unui copil, înfățișează un preot. El ține o minge în mâna stângă, ceva ce ar fi putut fi folosit pentru ritualuri, după cum se arată în declarație. Piciorul său drept are o inscripție etruscă, care nu este încă descifrată.
Alte descoperiri includ o mică statuie a unui taur din bronz, o lampă ornamentată, borcane de unguent din sticlă și numeroase monede care datează din vremea Republicii Romane și a Imperiului Roman.
Ce cred arheologii despre aceste statui
Descoperirile făcute la acest sit „sunt cu adevărat extraordinare și printre cele mai semnificative descoperite în secolul XXI”, a declarat Alexandra Carpino, profesor de istoria artei la Northern Arizona University, care nu este implicată în săpături, într-un e-mail pentru Live Science.
„Niciun alt sit nu a dezvăluit și nu continuă să dezvăluie o asemenea diversitate de statui din bronz de înaltă calitate care oferă o imagine mai completă a rolului pe care sanctuarele de vindecare l-au jucat în viața credincioșilor.”
De asemenea, echipa a găsit o cantitate mare de resturi organice bine conservate. Acestea includ rămășițele a mii de ouă. În unele cazuri, acestea sunt atât de bine conservate încât gălbenușul este încă vizibil în interiorul ouălor care nu sunt complet distruse. Este posibil ca ouăle să fi fost depuse în timpul ritualurilor asociate cu renașterea și regenerarea, se arată în declarație. Conservarea excelentă pare să se datoreze faptului că cojile de ouă au fost acoperite de sedimente la scurt timp după ce au fost depuse.
Au fost găsite, de asemenea, resturi de conuri de pin, crengi și altă vegetație. Este posibil ca acestea să simbolizeze credința că apele izvorului erau hrănite de natură, se arată în declarație.