Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Statele Unite au dezvoltat arme biologice în Ucraina? China susține varianta Kremlinului
Caleidoscop

Statele Unite au dezvoltat arme biologice în Ucraina? China susține varianta Kremlinului

Reuniune de urgență a Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgență vineri pentru a lua în discuție, la cererea Moscovei, presupusa dezvoltare de arme biologice în Ucraina. Rusia acuză Ucraina că a încercat să șteargă dovezile existenței unor programe biologice militare finanțate de Pentagon.

Care sunt acuzațiile rușilor?

Scandalul a început miercuri, 9 martie, când purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a cerut Statelor Unite să dezvăluie informații despre ceea ce ea a numit „activitățile ilegale” din Ucraina. Ea a spus că Rusia deține documente care dovedesc că Ministerul ucrainean al Sănătății a ordonat distrugerea mostrelor de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni pe 24 februarie, când forțele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean.
Maria Zakharova susține că aceste documente, descoperite de armata rusă în Ucraina, demonstrează „o încercare urgentă de a șterge dovezile programelor biologice militare” finanțate de Pentagon.

„ Se poate concluziona că componente ale armelor biologice au fost dezvoltate în laboratoarele ucrainene situate în imediata apropiere a frontierei noastre ”, a spus purtătorul de cuvânt. Potrivit acesteia, „ distrugerea de urgență a agenților patogeni periculoși din 24 februarie a fost un pas necesar, menit să acopere faptul că Ucraina și Statele Unite au încălcat articolul 1 din Convenția privind armele biologice ”. Cu toate acestea, rușii nu au fost furnizat detalii despre documentele la care fac referire.

Ministerul rus al Apărării a reluat acuzațiile joi, spunând că Statele Unite au finanțat un program de arme biologice în Ucraina. „Scopul acestei cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina a fost acela de a crea un mecanism pentru răspândirea pe furiș a agenților patogeni mortali”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, în briefingul său despre conflictul din Ucraina.

Statele Unite și Ucraina neagă în mod oficial

La câteva ore după acuzațiile Moscovei, secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a numit acuzațiile „ absurde ” într-o serie de postări pe Twitter. „ Statele Unite își respectă pe deplin obligațiile în temeiul Convenției privind armele chimice și Convenția privind armele biologice și nu dezvoltă și nu dețin astfel de arme nicăieri ”, a spus ea, denunțând o campanie de „ dezinformare ”. În schimb, Jen Psaki a acuzat Rusia că are „ o experiență îndelungată în utilizarea armelor chimice, inclusiv în tentativele de asasinare a dușmanilor politici ai lui Putin, precum Alexei Navalny ”.
„Rusia este cea care continuă să sprijine regimul Assad din Siria, care a folosit în mod repetat arme chimice. Rusia este cea care menține de mult timp un program de arme biologice, încălcând dreptul internațional ”, a spus ea. Potrivit atașatului de presă, aceste acuzații fac parte dintr-un „ articol evident pentru a încerca să justifice ” atacul său asupra Ucrainei. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a numit acuzațiile venite de la Kremlin „propagandă clasică rusă”.

Zelenski respinge orice acuzații

Într-un discurs adresat națiunii vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, de asemenea, orice dezvoltare a armelor chimice de către țara sa. „ Sunt președintele unei țări decente, al unui popor decent și sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu ”, a spus el.

China susține varianta Kremlinului

China s-a implicat și ea. Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat astfel că „ Statele Unite au 336 de laboratoare în 30 de țări sub controlul său, inclusiv 26 numnai în Ucraina ”. El a cerut să țină seama pe deplin de activitățile lor militare biologice în țară și în străinătate și să se supună verificării multilaterale ” .

Ucraina are „facilități de cercetare biologică”

În cadrul unei audieri parlamentare de marți, 8 martie, subsecretarul de stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a susținut că „ Ucraina are facilități de cercetare biologică ”. „Suntem de fapt destul de îngrijorați de posibilitatea ca forțele ruse să încerce să preia controlul asupra acesteia”, a spus ea, menționând că Statele Unite „colaborează cu ucrainenii la modalități de a evita ca aceste materiale legate de cercetare să poată cădea în mâna forțelor ruse”.

Senatorul Marco Rubio a întrebat-o apoi pe Victoria Nuland: „ Dacă a avut loc un incident sau un atac care implică o armă biologică sau chimică în Ucraina, ți-ar fi 100% clar că rușii sunt autorii? „. Răspunsul diplomatului a fost categoric: „ Nu există nicio îndoială în mintea mea ”.

Ce spune Convenția privind armele biologice?

Convenția privind armele biologice este primul tratat multilateral de dezarmare care interzice o întreagă categorie de arme. A intrat în vigoare la 26 martie 1975, după ce 22 de state și-au depus instrumentele de ratificare. În prezent, are 180 de state părți, care s-au angajat să nu dezvolte, să producă, să depoziteze sau să folosească arme biologice. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt printre semnatari.
Punctul slab al acestei convenții este că nu interzice armele biologice ca atare, ci scopul pentru care sunt dezvoltate și utilizate. De asemenea, nu prevede niciun regim de verificare a conformității cu prevederile sale, scrie Le Figaro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola