Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Starlink a devenit „sângele” infrastructurii de comunicații din Ucraina, dar oficialii se tem de această dependență totală față de tehnologia lui Elon Musk
Articole online

Starlink a devenit „sângele” infrastructurii de comunicații din Ucraina, dar oficialii se tem de această dependență totală față de tehnologia lui Elon Musk

Elon Musk

Starlink a devenit „sângele” infrastructurii de comunicații din Ucraina, dar oficialii se tem de această dependență totală față de tehnologia lui Elon Musk

Mykhailo Fedorov a declarat pentru The Times că Starlink a devenit „sângele” infrastructurii de comunicații ucrainene. Sateliții Starlink reprezintă majoritatea sateliților care orbitează în jurul Pământului, iar rețeaua este adesea utilă pentru accesarea internetului în zonele de război sau în regiunile afectate de dezastre meteorologice extreme, relatează The Times.

Prin urmare, sateliții Starlink sunt resurse indispensabile – dar și unele de care Fedorov a declarat pentru The Times că este îngrijorat de faptul că Ucraina a devenit prea dependentă.

Internetul Starlink nu a fost întotdeauna disponibil pentru a ajuta Ucraina în efortul de război

În septembrie 2022, oficialii ucraineni au dezvăluit că Musk a blocat accesul la internet Starlink în Crimeea ocupată de Rusia, invocând preocupări legate de escaladarea conflictului. Cam în aceeași perioadă, Musk a cerut, de asemenea, Pentagonului american să finanțeze pentru serviciile lor de internet către Ucraina, deoarece nu își mai puteau permite să achite factura, după cum relatează Insider.

În februarie, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că SpaceX – compania lui Musk care găzduiește Starlink – trebuie să aleagă o tabără în războiul cu Rusia, după ce Musk a anunțat că Kievul nu mai poate folosi Starlink pentru a controla dronele militare.

SpaceX nu a răspuns solicitării Insider de a comenta înainte de publicare.

Starlink, compania lui Elon Musk, a trimis mii de kituri de internet în Ucraina pe parcursul războiului. Starlink folosește serviciul de bandă largă al SpaceX și furnizează Ucrainei internet prin conectarea terminalelor de la sol la sateliți.

Serviciul de internet a sprijinit efortul de război al Ucrainei, oferind trupelor sale un mijloc de comunicare fiabil. Rapoartele sugerează că trupele ucrainene au folosit Starlink pentru a coordona contraatacuri sau pentru a solicita lovituri de artilerie și au folosit kiturile pentru a-i contacta pe cei dragi în timp ce se aflau pe linia frontului.

La 14 octombrie, Musk a declarat că SpaceX pierde aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună pentru a menține Starlink în funcțiune în Ucraina, numind costul „nerezonabil”.

Registration

Aici iti poti reseta parola