Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Spiritul protector „Wahyis” în ceramica mayașă. O descoperire fascinantă la Cansacbé, Mexic
Articole online

Spiritul protector „Wahyis” în ceramica mayașă. O descoperire fascinantă la Cansacbé, Mexic

vas de ceramică

Spiritul protector „Wahyis” în ceramica mayașă. O descoperire fascinantă la Cansacbé, Mexic

Farfuria a fost depusă într-un mormânt ca ofrandă funerară și înfățișează un spirit protector wahyis, entitate supranaturală auxiliară a elitei mayașe.

Cei care posedă un wahyis sunt numiți în inscripțiile maya clasice drept „wahyaw”, ceea ce înseamnă „șaman, vrăjitor sau nagual”. În timpul zilei, wahyis se odihnea în inimă, dar noaptea, în timp ce stăpânul său dormea, sufletul wahyis putea fi proiectat după bunul plac în animale, comete, vânt, fulgere și alte fenomene supranaturale.

Cuvântul „cale” este rădăcina cuvântului „vis” în limbile mayașe și din el derivă, de asemenea, diverse semnificații asociate cu visele, vrăjitoria, transformarea și spiritele însoțitoare. Într-un studiu recent realizat de cercetătorii Christophe Helmke și Jesper Nielsen, se presupune că aceste entități wahyi întruchipează sau simbolizează suferințele din lumea de dincolo, care pot fi manipulate și transferate asupra altora.

Cea mai convingătoare dovadă care leagă wahyis de bolile întrupate poate fi găsită în „El Ritual de los Bacabes”, un manuscris colonial Yukatek care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și care ar putea fi o reproducere a unui codex anterior.

Lucrarea conține 68 de pasaje care cuprind incantații, rugăciuni și formule medicale pentru remedierea afecțiunilor

Bolile descrise în aceste texte adoptă înfățișarea unor creaturi sau a unor oameni care posedă propria conștiință, făcându-i susceptibili la directivele vindecătorului. Vindecătorul se străduiește să alunge aceste afecțiuni din corpul individului afectat. Numele atribuite acestor boli oferă o perspectivă asupra formelor pe care se crede că le adoptă, fie că este vorba de maimuțe, cerbi, jaguari, păsări, insecte sau șerpi.

„Farfuria Cansacbé înfățișează o reprezentare a unui jaguar șezând sau un bărbat costumat în pielea unui jaguar, înconjurat de cutii care reprezintă carapace de broască țestoasă. Aceste tipuri de imagini sunt comune în ceramica care datează din perioada clasică târzie (600-900 d.Hr.)”, au declarat arheologii din Mexic.

Această piesă a fost descoperită în timpul construcției Secțiunii 2 a Trenului Maya, unde săpăturile anterioare din anii ’90 au scos la iveală rămășițele a două clădiri de tip palat în zona arheologică Cansacbé.

Registration

Aici iti poti reseta parola