Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Spionul marocan aflat în centrul anchetei privind Qatar
Articole online

Spionul marocan aflat în centrul anchetei privind Qatar

qatar

Spionul marocan aflat în centrul anchetei privind Qatar

Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat ca fiind Mohamed Belahrech, a apărut ca fiind unul dintre operatorii cheie în scandalul de corupție din Qatar, care a zguduit din temelii Parlamentul European. Numele său de cod este M118 și de ani de zile a făcut „presiuni” în jurul agențiilor de spionaj europene, după cum se arată în raportul POLITICO

Belahrech pare să se afle în centrul unei rețele complicate care se întinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia. El este suspectat că a fost implicat în ultimii ani în eforturi intense de lobby și în presupuse acte de corupție care au vizat europarlamentari europeni. Și se pare că este cunoscut de ceva vreme de serviciile de informații europene.

Rabatul se află din ce în ce mai mult în centrul atenției, pe măsură ce atenția se extinde dincolo de rolul Qatarului în acuzațiile de corupție a europarlamentarilor europeni, în urma cărora poliția belgiană a confiscat echipamente și peste 1,5 milioane de euro în numerar în cadrul unor raiduri în cel puțin 20 de locuințe și birouri.

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, a oferit săptămâna trecută un indiciu voalat că Marocul a fost implicat în această anchetă. Vorbind în fața parlamentarilor belgieni, el s-a referit la „o țară care în ultimii ani a fost deja menționată … când vine vorba de interferențe”. Se înțelege că aceasta se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate al Rabatului a fost acuzat de spionaj în Belgia, unde există o mare populație de marocani.

Potrivit cotidianului italian La Repubblica și cotidianului belgian Le Soir, Belahrech este una dintre legăturile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciul secret marocan, DGED. Politicianul italian Panzeri se află în prezent în închisoare, fiind acuzat de corupție în cadrul anchetei privind cumpărarea de influență în Parlamentul European de către Maroc și Qatar.

Într-un schimb de telegrame diplomatice marocane scurse de un hacker în 2014 și 2015 (și văzute de POLITICO), Panzeri este descris ca fiind „un prieten apropiat” al Marocului, „un aliat influent” care este „capabil să lupte împotriva activismului crescând al dușmanilor noștri în Parlamentul European”.

Anchetatorii analizează acum cât de apropiat era Panzeri de Maroc

Cererea de extrădare belgiană pentru soția și fiica lui Panzeri, care ar fi și ele implicate în scandalul de corupție, menționează „cadouri” din partea lui Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului la Varșovia.

Timp de câțiva ani, Panzeri a împărțit președinția comisiei parlamentare mixte UE-Maroc cu Atmoun, un diplomat experimentat și dornic să promoveze interesele Marocului în bula de la Bruxelles.

Dar acum se suspectează că Atmoun primea ordine de la Belahrech, care este „un om periculos”, a declarat pentru Le Soir un oficial care are cunoștință de anchetă. Este sub supravegherea lui Belahrech că Panzeri și-ar fi sigilat asocierea cu DGED din Maroc după ce nu a reușit să fie reales în Parlament în 2019.

Belharech ar putea fi, de asemenea, cheia pentru a dezlega unul dintre misterele persistente ale scandalului Qatar: traseul banilor. O cerere de extrădare belgiană văzută de POLITICO se referă la un personaj enigmatic legat de un card de credit dat rudelor lui Panzeri – care este cunoscut sub numele de „gigantul”. Se speculează dacă Belahrech ar putea fi acest gigant.

Viețile multiple ale unui spion marocan

Belahrech nu este un începător în cercurile de spionaj europene – rapoartele mass-media îi urmăresc prezența în mai multe cazuri de spionaj din ultimul deceniu.

Bărbatul din Rabat a atras pentru prima dată atenția autorităților în legătură cu presupusa infiltrare a moscheilor spaniole, care a dus în 2013 la deportarea directorului marocan al unei organizații islamice din Catalonia, potrivit cotidianului spaniol El Confidencial.

Belahrech ar fi fost însărcinat cu gestionarea agenților din moschei la ordinul DGED, în timp ce soția sa era suspectată de spălare de bani prin intermediul unei agenții de turism cu sediul în Spania. Rețeaua a fost destructurată în 2015, potrivit El Mundo.

La scurt timp după aceea, Belahrech a reapărut în Franța, unde a jucat un rol principal într-un caz de corupție pe aeroportul Orly din Paris.

Un agent marocan, identificat la acea vreme ca Mohamed B., ar fi obținut până la 200 de dosare confidențiale despre suspecți de terorism în Franța de la un ofițer de frontieră francez, potrivit unei anchete publicate în Libération.

Ofițerul, care a fost reținut și pus sub investigație oficială în 2017, i-ar fi furnizat agentului marocan materiale confidențiale referitoare la persoane aflate pe listele de supraveghere teroristă – și la posibile persoane de interes care tranzitează aeroportul – în schimbul unor vacanțe de patru stele în Maroc.

Se pare că autoritățile franceze nu au depus nicio acuzație împotriva lui Belahrech, care a dispărut atunci când rețeaua sa a fost prinsă. Potrivit unui oficial francez care are cunoștință de anchetă, Belahrech coopera cu Franța la momentul respectiv, furnizând informații în materie de combatere a terorismului, și a fost eliberat din acest motiv.

Agenții serviciilor secrete marocane pot acționa ca furnizori de informații pentru agențiile europene, coordonând în același timp operațiuni de influență în aceleași țări, au declarat pentru POLITICO două persoane familiare cu coordonarea serviciilor de informații. Din acest motiv, țările europene închid uneori ochii la practici care ar putea fi calificate drept interferență, au adăugat acestea, atât timp cât aceasta rămâne discretă.

Contactate, serviciile de informații ale Franței, Spaniei și Marocului nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În ceea ce privește Belahrech: La cinci ani de la incursiunea sa în Franța, misteriosul M118 este din nou în centrul atenției – ridicând întrebări cu privire la relația sa continuă cu rețelele de informații europene.

Registration

Aici iti poti reseta parola