Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Spionul care a salvat Ziua Z după ce soția sa a amenințat că îi va compromite identitatea
Articole online

Spionul care a salvat Ziua Z după ce soția sa a amenințat că îi va compromite identitatea

spion

Spionul care a salvat Ziua Z după ce soția sa a amenințat că îi va compromite identitatea

Planurile pentru debarcarea din Ziua Z au fost aproape date peste cap atunci când soția furioasă a unui agent dublu, care furniza naziștilor informații false, a amenințat că va dezvălui acoperirea acestuia și-i va distruge misiunea.

Dosarele MI5 arată cum spionul spaniol Juan Pujol Garcia a trebuit să împiedice dezvăluirea adevăratei sale identități în timp ce lucra sub acoperire în Londra.

Pujol, cunoscut sub numele de cod Garbo, a fost cel care i-a convins pe germani că Aliații vor debarca lângă Calais în 1944. Acest lucru a dus la o eroare majoră, deoarece invazia a avut loc de fapt la 320 de kilometri distanță, în Normandia. Acțiunile sale au salvat mii de vieți și, în cele din urmă, l-au slăbit complet pe Fuhrer.

Araceli Garcia a amenințat că va merge la ambasada Spaniei și va spune tot ce știe despre soțul ei

Documentele făcute publice de Arhivele Naționale din Marea Britanie arată cât de aproape a fost Pujol de a fi compromis de soția sa, Araceli. Aceasta a avut dificultăți în a face față vieții la Londra și a fost izolată în casă cu copiii lor, deoarece Pujol se temea că identitatea sa ar putea fi compromisă dacă ar fi fost recunoscută de alți spanioli.

În iunie 1943, cu un an înainte de Ziua Z, Araceli a amenințat că va merge la ambasada spaniolă și va spune totul dacă nu o lasă să se întoarcă acasă pentru a-și vedea mama. Ea i-a spus lui Tomas Harris, șeful său din MI5: „Chiar dacă o să mă omoare, mă duc la ambasadă.”

Pujol a venit apoi cu un plan viclean pentru a o opri, iar a doua zi Araceli a fost anunțată că a primit un ordin de reținere a soțului ei din partea șefilor de spionaj de la MI5.

Harris a dus-o la centrul de interogare al MI5, unde și-a văzut soțul, nebărbierit, îmbrăcat în haine de prizonier și arătând ca și cum ar fi trecut printr-o situație dificilă.

Așa cum Pujol se aștepta, ea a cedat și a jurat că nu a vrut niciodată să își pună în aplicare planul. Harris a lăudat ulterior „ingeniozitatea extraordinară” a strategiei lui Pujol.

După război, Pujol, soția sa și cei trei copii s-au mutat în Venezuela, dar înșelăciunea sa nu s-a încheiat.

După ce și-a trimis soția și familia înapoi în Spania și a promis că îi va urma, el a conspirat cu MI5 pentru a-și înscena propria moarte și pentru a începe o nouă viață în America de Sud cu o nouă familie.

pasaport

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola