Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Soldații ruși care își părăsesc posturile riscă până la 10 ani de închisoare. Ce prevede noua lege
Articole online

Soldații ruși care își părăsesc posturile riscă până la 10 ani de închisoare. Ce prevede noua lege

razboi

Soldații ruși care își părăsesc posturile riscă până la 10 ani de închisoare, conform unei legi care a fost adoptată de camera inferioară a parlamentului cu o zi înainte ca Putin să anunțe ‘mobilizarea parțială’

Duma de Stat a adoptat marți proiectul de lege care mărește pedeapsa cu închisoarea pentru soldații care își părăsesc unitatea de la cinci ani și până la 10 ani. Legea are nevoie de aprobarea camerei superioare a Rusiei, cunoscută sub numele de Consiliul Federației, și de o semnătură din partea președintelui Vladimir Putin – ambele fiind adesea considerate formalități.

Proiectul de lege a fost adoptat cu doar o zi înainte ca Putin să anunțe planurile pentru o „mobilizare parțială” a forțelor militare de rezervă ale țării, prin recrutarea a aproximativ 300.000 de rezerviști, potrivit The Washington Post.

O parte a proiectului de lege include o frază modificată care prevede că soldații vor fi pedepsiți dacă își vor dezerta unitatea „în perioada de mobilizare sau a stării de lege marțială, precum și în timpul războiului sau în timp ce conflictul armat și activitățile de luptă sunt în desfășurare”, potrivit unei traduceri realizate de Radio Free Europe/Radio Liberty.

O versiune anterioară a proiectului de lege făcea referire doar la momentele „în timpul conflictelor armate sau al acțiunilor militare”, a relatat Radio Europa Liberă.

Alte amendamente specifică o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani în cazul în care soldații refuză să meargă la luptă, nu se supun ordinului comandantului sau se predau inamicului fără autorizație.

Proiectul de lege și mobilizarea parțială prezintă un alt semn că Moscova își intensifică războiul din Ucraina, chiar dacă unii soldați se declară epuizați de invazia de șapte luni.

Registration

Aici iti poti reseta parola